Lock

Proiecte și fapte politice în secolele al XVIII-lea - XIX-lea

Lock

Subiectul al III-lea al testului 12 de antrenament pentru bacalaureatul din 2021 la istorie a vizat statul român modern în secolele al XVIII-lea - XIX-lea.

Fragment din eseu

...

Revoluția română de la 1848 a cuprins Țara Românească, Moldova, Transilvania și Bucovina. În Țara Românească revoluția a izbucnit pe 9 iunie 1848, la Islaz. Aici, pe Câmpia Libertății, revoluționarii au adoptat documentul programatic intitulat „Proclamația de la Islaz”, care a cuprins 22 de articole. În cuprinsul acestor articole revoluționarii munteni au concentrat doleanțele lor, cerând astfel respectarea autonomiei depline a Țării Românești, alegerea unui domn pe 5 ani, renunțarea la....

...

Revoluția de la 1848 au adus schimbări importante în Țările Române, întrucât toate aceste proiecte politice vor deschide drumul spre evenimentele următoare din istoria românilor. Astfel, la Congresul de Pace de la Paris din 1856, după finalizarea Războiului Crimeii, Marile Puteri au discutat despre situația Principatelor române. Tratatul de la Paris (1856) prevedea convocarea în cele două Principate a unor Adunări Ad-Hoc, alcătuite din reprezentanţii tuturor claselor sociale, pentru a consulta românii în legătură cu viitorul lor politic. Adunările Ad-Hoc s-au desfășurat între anii 1857 - 1859.

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in