Proiectele politice și reformele din a doua jumătate a secolului al XIX-lea
Subiectul al III-lea din cadrul Testului 2 de antrenament pentru bacalaureatul la istorie din 2021 a presupus redactarea unui eseu despre statul român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Citește acest eseu și fii mai bine pregătit pentru examenul de bacalaureat la istorie!
Eseu despre statul român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea
...
Domnia lui Cuza avea să aducă după sine o serie de reforme. Printre acestea s-a numărat secularizarea averilor mănăstirești, în 1863. Într-o primă fază s-a vrut doar secularizarea averilor mănăstirilor ce erau închinate la Muntele Athos. Lucrurile au stat însă diferit. Prin legea impusă la 13/25 decembrie 1863 aveau să fie trecute în proprietatea statului toate averile mânăstirești. Astfel, aproape un sfert din teritoriul țării a intrat în patrimoniul statului, ceea ce a ajutat la creșterea suprafeței pământului ce avea să fie folosit pentru viitoarea împroprietărire a țăranilor.
Dacă pe plan intern Cuza realizează o serie de reforme, pe plan extern, acesta dorește recunoașterea Unirii. În septembrie 1860, Al. I. Cuza decide că este necesară o vizită la Constantinopol. Aici, acesta încearcă să prezinte avantajele...
...