Lock

Proiectele politice și reformele din a doua jumătate a secolului al XIX-lea

Lock

Subiectul al III-lea din cadrul Testului 2 de antrenament pentru bacalaureatul la istorie din 2021 a presupus redactarea unui eseu despre statul român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Citește acest eseu și fii mai bine pregătit pentru examenul de bacalaureat la istorie!

Eseu despre statul român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea

...

Domnia lui Cuza avea să aducă după sine o serie de reforme. Printre acestea s-a numărat secularizarea averilor mănăstirești, în 1863. Într-o primă fază s-a vrut doar secularizarea averilor mănăstirilor ce erau închinate la Muntele Athos. Lucrurile au stat însă diferit. Prin legea impusă la 13/25 decembrie 1863 aveau să fie trecute în proprietatea statului toate averile mânăstirești. Astfel, aproape un sfert din teritoriul țării a intrat în patrimoniul statului, ceea ce a ajutat la creșterea suprafeței pământului ce avea să fie folosit pentru viitoarea împroprietărire a țăranilor.

Dacă pe plan intern Cuza realizează o serie de reforme, pe plan extern, acesta dorește recunoașterea UniriiÎn septembrie 1860, Al. I. Cuza decide că este necesară o vizită la Constantinopol. Aici, acesta încearcă să prezinte avantajele...

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in