Lock

Formarea și consolidarea statului român în secolul al XIX-lea

Lock

La sesiunea specială (bacul olimpicilor) din mai 2022, rezolvarea subiectului al III-lea a presupus scrierea unuio eseu despre constituirea și consolidarea statului român în secolul al XIX-lea.

Fragment din eseu

...

Potrivit Constituției de la 1866, forma de guvernământ era monarhia constituțională ereditară. Prin acest act, românii se bucurau de drepturi și libertăți cetățenești, precum: libertatea conștiinței, a învățământului, egalitatea în fața legii, inviolabilitatea domiciliului, garantarea libertății tuturor cultelor (religia ortodoxă era declarată religia dominantă a statului).

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea România participă la relațiile internaționale prin implicarea în conflictele militare. În contextul declanșării în 1875 a unei noi etape a „Crizei Orientale” prin revoltele bosniacilor, sârbilor și bulgarilor care vizau eliberarea acestor popoare de sub stăpânirea Imperiului Otoman, Rusia își va asuma rolul de eliberatoare a țărilor creștine. În 1877 se încheie Convenţia militară româno-rusă, care prevedea trecerea trupelor rusești pe teritoriul României, pe un traseu prestabilit și cu condiția respectării integrității teritoriale a ţării noastre. Deoarece rușii sunt pe punctul de a fi înfrânți de otomani la Plevna, aceștia solicită ajutorul militar al României (pe care inițial îl refuzaseră).

...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in