Accesează această pagină pentru a citi eseul nostru despre statul român modern în a doua jumătate a secolului XIX. Printre elementele cheie discutate în acest eseu se numără factorii externi și interni care au dus la evoluția, întemeierea și consolidarea statului român modern în a doua jumătate a secolului XIX.
Fragment din eseul despre statul român modern în a doua jumătate a secolului XIX:
...
La trecerea armatei ruse pe teritoriu României, turcii bombardează localităţile româneşti de la Dunăre (Calafat, Corabia, Giurgiu) iar românii ripostează bombardând la rândul lor localităţile turceşti de la sudul Dunării. La 9 mai 1877 Parlamentul României proclamă independenţa României. Războiul se încheie în februarie 1878, prin înfrângerea turcilor de către trupele ruso-române, intervenția diplomației occidentale și a flotei britanice în strâmtori împiedicând o prăbușire totală a Imperiului Otoman.
Tratatul de pace la San Stefano și apoi Congresul de la Berlin (1878) recunosc independenţa României pe plan internațional, dar Rusia obţinea cele trei judeţe din sudul Basarabiei. Ca recompensă pentru aceste pierderi, România primea Dobrogea. Astfel, putem concluziona că acțiunile României în contextul ''crizei orientale'' au urmărit obținerea independenței de stat și recunoașterea sa pe plan internațional, obiective realizate și confirmate prin Congresul de la Berlin.
...