Lock

Statul român modern

Lock

Statul român modern reprezintă una dintre cele mai interesante și discutate teme ale disciplinei Istorie. Acțiunile din perioada de modernizare a statului român au printre punctele de referință Revoluția de la 1848 și au condus la Marea Unire din 1918. 

În aceste pagini vei putea citi foarte multe amănunte legate de cele mai importante evenimente care au dus la emanciparea statului român.

Modernizarea statului român a reprezentat un proces amplu și complex și a fost iniţial concepută la nivel teoretic, în diverse proiecte politice, şi apoi pusă în practică prin intermediul mai multor reforme. Acest proces a presupus desfiinţarea privilegiilor feudale, desfiinţarea dependenţei ţăranilor şi împroprietărirea lor, adoptarea unor constituţii moderne, dar şi independenţa de sub suzeranitatea otomană şi unirea tuturor românilor într-un singur stat

Proclamarea independenței în 1877 față de Imperiul Otoman este recunoscută la Congresul de Pace de la Berlin din 1878. Modificarea statutului internațional al țării va determina apoi proclamarea regatului în anul 1881. În timpul regelui Ferdinand I vom asista la realizarea statului naţional unitar român prin alipirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei la România. În acel moment, s-au realizat revendicările revoluționare pașoptiste din secolul XIX: Marea Unire, independența, împroprietărirea ţăranilor, adoptarea unei legislații moderne.

Citește paginile următoare și aprofundează-ți cunoștințele despre revoluția lui Tudor Vladimirescu, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independență și Marea Unire din 1918!

Citește cu încredere eBook-ul Statul român modern pentru a cunoaște mai bine istoria națională. Mai mult, poți accesa materialul nostru cu informații cheie pentru a scrie un Eseu despre statul român modern.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Statul român modern

[10]
Review-urile utilizatorilor
 • 03/08/2015
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Exact ceea ce am cautat de mult timp. Un adevarat ajutor!
 • 03/26/2015
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Un eseu foarte bun. Respecta perfect planul eseului.
 • 05/03/2023
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Cam multa informatie extra
 • 07/01/2019
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  perfect structurat