Viitorul Uniunii Europene

Ce este Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană este o organizație politică și economică din Europa, formată din 27 de state (vezi harta de mai jos): Irlanda, , Suedia, Danemarca, Finlanda, Portugalia, Spania, Franța, Olanda, Belgia, Luxemburg, Germania, Italia, Malta, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Cehia, Slovacia, Austria, Slovenia, Croația, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia și Cipru. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană în Ianuarie 2020.

 


Kolja21 / CC BY 3.0 / Statele membre ale Uniunii Europene în anul 2016 

Uniunea Europeană a luat naștere în anul 1958, prin cooperarea economică dintre cele 6 țări fondatoare: Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos (Olanda). Aceasta urmează să se extindă în următorii ani, prin aderarea unor noi state și prin unirea resurselor, devenind o mare putere. 

În prezent, statele care candidează pentru a intra în componența Uniunii Europene sunt: Macedonia, Muntenegru, Albania, Serbia și Turcia. Statele recunoscute ca posibili candidați de către Uniunea Europeană, dar care nu au depus încă o cerere pentru aderare sunt Islanda, Bosnia și Herțegovina și Kosovo.

Uniunea Europeană – date generale

Uniunea Europeană are o suprafață de 4,3 milioane km2 și o populație de 505 milioane de locuitori. Densitatea medie a populației este de 116 loc./km2 (vezi harta de mai jos), iar cele mai mari concentrări de populație se găsesc în zona centrală a Europei. Acestea sunt dispuse sub forma unei axe, care pornește din sudul Marii Britanii și se continuă până în partea de nord a Italiei.

La nivelul Uniunii Europene, se vorbesc 24 de limbi, iar banii se învârt prin cel puțin 10 tipu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in