Organizarea spațiului mondial și raportul Nord-Sud

Organizarea spațiului mondial

Organizarea spațiului mondial se face atât prin negociere, cât și prin luarea unor decizii personale sau arbitrare. Aceasta tinde să devină o problemă globală.

În prezent se cunoaște existența țărilor dezvoltate și a țărilor în curs de dezvoltare. Această organizare are conotații economice, sociale și demografice. Astfel:

  • Țările dezvoltate și mediu dezvoltate au un PIB/loc foarte mare, nivelul de trai este ridicat, se află în faza finală de industrializare, având bine dezvoltat sectorul terțiar (economia). De asemenea indicele de dezvoltare umană (IDU) și alfabetizarea sunt ridicate. Exemple de țări dezvoltate: S.U.A., Elveția, Norvegia, Australia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Canada, Germania, Franța etc.
  • Țările nou industrializate reprezintă un amestec între țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare. PIB-ul per locuitor acestor țări este relativ mare, economia având o creștere rapidă. Exemple de țări nou industrializate: China, Mexic, Brazilia, Filipine, India, Africa de Sud, Malaysia etc.
  • Țările în curs de dezvoltare prezintă rămășițe ale feudalismului, tehnologia este slab dezvoltată, iar IDU și alfabetizarea sunt medii. Exemple de țări în curs de dezvoltare: Africa
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in