Ansambluri economice și geopolitice actuale

Vrei mai multe informații pentru a înțelege mai bine tema discutată în clasa a 11-a sau a 12-a - Ansambluri economice si geopolitice actuale? 

Lumea de azi este polarizată, gravitând spre centre de decizie regională (statală sau suprastatală), cu influența răsfrântă, adesea, în plan global. Cea mai expresivă diferențiere este între Nord şi Sud, adică între țările bogate (concentrate preponderent în zona temperată a emisferei nordice) şi cele sărace (grupate în „sudul” celor dintâi, majoritar în emisfera meridională).

Deși înainte de căderea blocului geopolitic sovietic avea o pregnantă sporită, divizarea ideologică a lumii se menține, țările capitaliste coabitând cu cele socialiste (China, Vietnam, Coreea de Nord, Mongolia, Cuba).            
În consecință, la nivel planetar, se conturează următoarele ansambluri (şi centre de putere) economice și geopolitice: Uniunea Europeană, America de Nord, America Latină, Rusia, China, India, Japonia.

Gruparea economică și geopolitică a statelor

Între sistemul global al umanității (Terra) și unitățile teritoriale (state) există mai multe asocieri teritoriale intermediare.

Gruparea economică

Pe lângă asocierea economică și comercială apar și alte componente, precum cele de natură politică sau militară. Aceste grupări sunt mult mai funcționale și teritoriale, altfel există organizații economice mai mult sau mai puțin active:

  • Uniunea Europeană (UE) cuprinde 28 de state;
  • Asociația Nord-Americană a Liberului Schimb (ALENA sau NAFTA) cuprinde S.U.A., Canada și Mexic;
  • Piața Comună a Americii de Sud (MERCOSUR), din 6 state, dintre care 2 sunt asociate ;
  • Pactul Andin alcătuit din 5 țări andine;
  • Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), formată din 30 de țări din America de Nord, Asia, Oceania și Europa;
  • Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), alcătuită din 13 țări, ce se ocupă cu coordonarea producției, prețurilor distribuirea petrolului la nivel mondial;
  • Comunitatea Economică pentru Dezvoltarea Statelor din Africa (CEDAO), formată din 16 țări vest-africane;
  • Comunitatea Economică și Monetară a Africii Centrale (CEMAC
...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in