Uman

Ești elevi în clasa a XI-a la profilul uman și ai susținut simularea examenului de Bacalaureat la limba română? Profesorii de limba română din echipa Liceunet au consultat baremul propus de către reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și îți pun la dispoziție o variantă de rezolvare.

Vei afla cum trebuie să răspunzi la cele cinci întrebări pe baza textului „Din amintirile mele despre tata” de Ecaterina Logadi și cum să structurezi un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă libertatea de a alege trebuie să fie cultivată sau nu încă din copilărie, din cadrul subiectului I. 

Totodată, vei afla cum să rezolvi subiectul II, unde ți se cere să explici rolul notațiilor autorului din fragmentul din textul „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri.

La subiectul III ți s-a cerut să redactezi un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinţi particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu.

Notă! Primele două subiecte sunt identice cu cele pe care le-au primit elevii de la pro…

...

Subiectul I

Citește fragmentul din textul „Din amintirile mele despre tata”, în volumul Amintiri despre Caragiale, de Ecaterina Logadi

A. Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre cerinţele de mai jos, cu privire la textul dat.

Indică sensul secvenței aerele ce și le dădea din al cincilea paragraf al textului dat.

Menționează prenumele copiilor lui I.L.Caragiale.

Precizează două domenii ale cunoașterii pe care le abordează în discuțiile lor Luchi și tatăl lui, desprinse din secvența despre cer și stele, despre timp și nesfârșit, viață și înțelepciune, literatură.

Explică motivul pentru care Matei ajunge să studieze la Universitatea din București.

Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, viziunea lui I. L. Caragiale despre profesia de scriitor, așa cum se desprinde din textul dat.

Răspuns:

Secvența „aerele ce și le dădea” se referă la atitudinea lui Matei, care avea un comportamen…

...

Subiectul III

Redactează un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinţi particularităţi ale unui text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu.

În elaborarea eseului, vei avea în vedere următoarele repere:

– evidenţierea a două trăsături care permit încadrarea textului poetic studiat într-un curent cultural/literar;

– prezentarea modului în care tema se reflectă în textul poetic studiat, prin comentarea a două imagini sau idei poetice;

– analiza a două elemente de compoziţie şi de limbaj, semnificative pentru textul poetic ales (de exemplu: titlu, incipit, relații de opoziție și de simetrie, motive poetice, figuri semantice, elemente de prozodie etc.).

Răspuns:

Pentru o rezolvare corectă poți opta pentru poezia Luc…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in