Legile silogismului

Te pregătești pentru un test sau examen la logică și vrei să știi care e diferența dintre un silogism invalid și unul valid? În continuare îți explicăm care sunt condițiile pentru ca un silogism să fie valid, totodată subliniind ce anume nu se respectă în redactarea silogismului atunci când acesta e considerat invalid.

Toate modurile valide respectă cele 8 legi generale ale silogismului. Așadar, pentru a putea determina validitatea unui mod silogistic, înainte trebuie să verificăm dacă aceste legi sunt respectate în cadrul silogismului. În cazul în care cel puțin una dintre aceste legi nu este respectată, silogismul e considerat invalid.

1. Silogismul valid conține trei și numai trei termeni care apar fiecare de două ori. Termenul major (predicatul) apare în premisa majoră și în concluzie. Termenul minor (subiectul), apare în premisa minoră și în concluzie. Termenul mediu apare în cele două premise. Această lege este uneori încălcată atunci când se folosește limbajul natural, în situația în care, deși este folosit același cuvânt pentru cele două apariții ale unui termen, sensul cuvântului diferă – deci în silogism apar mai mult de trei termeni...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in