Lock

Revoluția bolșevică

Lock

Context istoric

Revoluția Bolșevică a reprezentat un moment foarte important în istoria Rusiei. Pentru a putea înțelege mai bine revoluția, este util să cunoști contextul istoric care a dus la aceasta.

În secolul al XIX-lea, Rusia, la acea vreme cu denumirea de Imperiul Țarist sau Rus, era unul dintre cele mai puternice imperii ale vremii, alături de  Imperiul German, Imperiul Austro-Ungar sau Imperiul Otoman. Imperiul Țarist avea  o întindere  impresionantă și o populație numeroasă, însă, spre deosebire de alte imperii sau state ale vremii (precum Franța, Anglia sau Japonia, unde deja  începuse industrializarea masivă), Rusia era mai puțin modernizată din punct de vedere social, politic și economic. Acest fapt se datora modului în care imperiul era constituit și guvernat. Imperiul Țarist, în pofida puterii și reputației sale, era încă un imperiu cu conducere autocratică și organizare feudalistă. Marea majoritate a populației era săracă și slab educată. Restul populației  era constituită din nobili, clerici, militari sau intelectuali, toți aflându-se sub stricta conducere a tarului și  reprezentând minorități privilegiate. Diferența dintre nivelul  de trai  al țăranilor iobagi și  al celorlalte clase sociale era foarte mare.

Au existat câteva evenimente cheie de-a lungul secolului al XIX-lea care au dus în final la declanșarea revoluției din 1917. Un exemplu în acest sens ar fi revoluțiile liberale din Europa anului 1848, care au fost reprimate brutal. Tot anul 1848 marchează și publicarea „Manifestului Partidului Comunist” de către Karl Marx și Friedrich Engels, carte ce va sta la  baza viitoarelor ideologii marxiste, comuniste și leniniste. Clasa intelectuală din Rusia a privit spre modul de organizare politico-social occidental,  aspirând  atingerea nivelului de dezvoltare și liberalism din țările democratice și industriale.

Cauzele revoluției

În anul 1855 accede la putere țarul Alexandru al II-lea, cunoscut și ca „reformatorul”, deoarece a emancipat iobagii în anul 1861. Din nefericire, țăranii erau nevoiți să-și răscumpere libertatea prin plata unor sume uriașe față de nobili, ceea ce a însemnat că majoritatea au rămas în continuare  să lucreze pentru nobili sau boieri locali, neavând  posibilitatea de a aduna banii  necesari răscumpărării. În  anul 1881 țarul Alexandru al...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in