Lock

Iosif Stalin

Lock

Stalin, „Omul de oțel”, a fost una dintre cele mai importante personalități ale secolului al XX-lea, de numele său legându-se comunismul din URSS și a țărilor ulterior anexate acesteia după al Doilea Război Mondial. Numele conducătorului politic sovietic este unul sugestiv având în vedere destinul său. „Omul de oțel” este figura secolului al XX-lea, ale cărui ambiții au influențat evoluția întregii Europe. Conducător al dictaturii bolșevice din Rusia după moartea lui Vladimir Ilici Lenin, Stalin își consolidează puterea prin teroare, eliminându-și toți opozanții cu ocazia „marii epurări”, a cărei apogeu a fost atins în anul 1937.

Născut la Gori, în Georgia în anul 1879, viitorul dictator sovietic a avut o copilărie extrem de neplăcută, fiind maltratat de tată. Istoricii susțin că originea concepției lui Stalin și a politicii acestuia se găsesc în aceste pagini ale copilăriei. Regimul la care acesta a fost supus de timpuriu în propria familie au făcut din Stalin un om dur, fără inimă, fapt relevat de acțiunile sale din perioada maturității. Acesta reușește să transforme Uniunea Sovietică într-o putere industrială recunoscută la nivel mondial și o putere economică respectată în întreaga lume.

Un important rol în copilăria tânărului Soso, cum era poreclit Stalin, l-a avut folclorul local. De origine georgian, acesta a încercat să își ascundă proveniența, fiind însă, în mod paradoxal, mândru de ea. Tânărul admira personalităț...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in