Vladimir Lenin
Date biografice generale
Nașterea comunismului este strâns legată de numele lui Vladimir Ilici Lenin (1870 – 1924), cel ce avea să devină primul lider comunist din lume. El a fost un revoluționar bolșevic ce a devenit liderul primului guvern al Rusiei Sovietice (1917-1922) iar apoi al nou-formatei URSS (1922-1923).
Vladimir Ilici Ulianov Lenin s-a născut la 22 aprilie 1870 la Simbirsk, Imperiul Rus, într-o familie aparținând clasei mijlocii. Arborele său genealogic cuprindea ruși, calmuci, germani, evrei și suedezi. Lenin provenea dintr-o familie de intelectuali, tatăl său era inspector școlar, iar mama sa era învățătoare.
Deși a crescut într-un mediu influențat de religie, Lenin avea să renunțe la credința sa începând cu vârsta de 15 ani. Se pare că motivul pentru această turnură ar fi fost decesul tatălui său, survenit în 1887 în urma unei hemoragii intracerebrale. Un an mai târziu, familia sa era lovită de o nouă tragedie. Fratele său mai mare, Alexandr Ilici Ulianov, avea să fie executat. Motivul a fost că acesta, fiind parte din mișcarea revoluționară rusă, a fost acuzat că ar fi plănuit asasinarea țarului Alexandru al III-lea. Acest eveniment a contribuit la radicalizarea lui Lenin și opoziția față de guvernul rus.
Începuturile activității revoluționare și exilul
În 1887, Lenin a început să studieze Dreptul la Universitatea de stat din Kazan, Imperiul Rus. Din cauza protestelor împotriva conducerii țariste a Imperiului Rus, Lenin avea să fie exmatriculat de la universitate. Studiile avea să și le termine în 1890 la Universitatea din Sankt Petersburg. După acest an, activitatea sa revoluționară avea să se intensifice.
Fondează "Uniunea pentru lupta de eliberare a clasei muncitoare", în cadrul căreia a ajutat la organizarea grupurilor marxiste prezente la Petrograd. Acesta a fost principalul motiv pentru care Lenin și ceilalți lideri ai Uniunii au fost ținuți sub arest, din decembrie 1895, timp de un an și mai apoi exilați în Siberia pentru o perioadă de trei ani, până în 1900. În scurt timp, Lenin se alătura mișcării social-democrate ruse.
Climatul politic din Rusia, ostil ideilor pe care Lenin de împărtățea, l-a forțat pe acesta să aleagă calea străinătății pentru a se putea concentra asupra activității sale revoluționare. Din 1900 s-a stabilit pentru o perioadă la Zürich, unde avea să editeze ziarul Iskra (Scânteia). Revenirea sa în Rusia din 1905 s-a datorat izbucnirii Revoluției Ruse din 1905, prin care populația cerea țarului Nicolae al II-lea să instituie o serie de reforme, precum adoptarea unei constituții sau alegeri libere. Țarul a implementat pentru scurt timp o serie de reforme, printre care și adoptarea unei constituții, pentru a reinstaura ordinea în cadrul societăț...