Lideri ruși

Partea aceasta a ghidului cuprinde informații cheie despre viața și activitatea politică a unor importanți lideri ruși. Fie că e vorba de lideri ai Imperiului Rus (de exemplu, Ecaterina cea Mare) sau de lideri comuniști (de exemplu, Lenin și Stalin), biografia acestora te poate ajuta să înțelegi mai bine istoria Rusiei și să îți îmbogățești cultura generală.

Fragment din biografia unuia dintre cei mai influenți lideri din istoria Rusiei, Vladimir Lenin:

Influența lui Lenin asupra societății rusești și internaționale

Pe plan intern, acțiunile întreprinse de Lenin au adus o schimbare majoră a societății ruse. Acțiunile și ideile sale au condus în mod direct la asasinarea țarului Nicolae al II-lea și a familiei sale, punând astfel capăt domniei țarilor în Rusia. Vechea organizare țaristă (monarhie absolută până în 1905, devenită apoi monarhie constituțională până în 1917) a fost îndepărtată în întregime, fiind instaurat un nou regim diferit față de cel anterior Primului Război Mondial, un regim republican al sovietelor. Economia a fost controlată complet de către aparatul de stat, opoziția politică a fost înlăturată, iar Rusia a devenit Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste în 1922. 

Pe plan extern, politica lui Lenin a fost una de export a valorilor bolșevicilor peste hotare, în special în statele din Europa de Est și Centrală. Unul dintre exemple este cazul Ungariei, care cu ajutorul lui Lenin au adoptat, prin Bela Kun, un regim bolșevic la Budapesta. Totodată, pentru a eficientiza acest proces, Lenin a creat în 1919 Cominternul, organizație internațională care avea ca scop principal lupta împotriva „burgheziei mondiale” și impunerea comunismului pe toate continentele Lumii.

Accesează secțiunea despre lideri ruși și aprofundează-ți cunoștințele la istorie!