Rusia contemporană

Vladimir Putin și opoziția

Vladimir Putin a devenit președinte interimar al Rusiei în 31 decembrie 1999, după demisia lui Boris Elțîn din această funcție. El a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000, primul său mandat prezidențial fiind între 2000-2004. Al doilea mandat prezidențial al lui Putin a fost în perioada 2004-2008. Potrivit legislației în vigoare, Putin nu mai avea dreptul de a candida pentru un al treilea mandat consecutiv, alege…

...

Conflictul cu Ucraina

Rusia și Ucraina sunt state vecine care o perioadă semnificativă de timp au avut o istorie comună: ambele sunt popoare slave și au făcut parte din Imperiul Țarist și apoi din URSS. După destrămarea URSS în 1991, Ucraina și Rusia au devenit două state independente. 

În mai 1997, între Ucraina și Rusia a fost semnat un Tratat de prietenie, colaborare şi parteneriat. Însă, datorită mai multor factori, relațiile ruso-ucrainene au rămas tensionate după destrămarea URSS.

Pe de o parte, Ucraina a dorit să se distanțeze de Rusia, să iasă din sfera de influență rusă, și să se apropie de Vest. Astfel, Ucraina și-a exprimat dorința de a face parte din UE (alianță economică europeană) și din NATO (alianță militară internațională). Pe de altă parte, Rusia nu a agreat această tendință pro-Vest a Ucrainei. Lideri ruși precum președintele Vladimir Putin au perceput apropierea Ucrainei față de Vest ca o amenințare adusă Rusiei. În principal, Rusia s-a opus aderării Ucrainei la NATO. Totodată, Rusia a dorit menținerea influenței în foste state sovietice precum Ucraina (în acest mod, Rusia își asigura și statutul de putere europeană). 

Pentru a înțelege motivația din spatele opunerii Rusiei, te invită…

...

Relația cu Vestul

Relațiile Rusiei cu Vestul au devenit semnificativ mai încordate după momentul anexării Crimeei în 2014 de către Rusia. Drept urmare, Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei în sectorul de apărare și cel al energiei. Pe de altă parte…

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in