Lock

Teorii privind romanitatea românilor

Lock

Citește aici despre etapele romanizării dacilor, despre teoriile ce susțin romanitatea românilor (teroria continuității și ce o definește, teoria latinității pure) și despre teoriile ce combat romanitatea românilor (teoria imigraționistă). De asemenea, aici îți prezentăm cum au abordat comuniștii tema originii românilor.

Aici e un fragment din această pagină:

Contestarea și susținerea romanității românilor

Tema romanității românilor a fost abordată de-a lungul timpului de diferiți istorici, geografi și oameni de cultură , fie cu scopul de a infirma, fie de a afirma caracterul latin al poporului și a limbii române. Începând cu secolele al VII-lea - al VIII-lea, apar primele informații ce vizează românii. Aceștia sunt numiți „valahi”, „vlahi”, „volohi”, „blachi” și „valachus””. Constantin al VII-lea Porfirogenetul, împărat bizantin, îi numește pentru prima dată pe români „romani”, afirmând implicit descendența latină a poporului nostru. Cronicile lui Anonymus și Simon de Keza vorbesc de asemenea despre existența unei populații românești pe teritoriul Transilvaniei la venirea maghiarilor.

Teoria continuității românilor

Teoria continuității românilor a fost dezvoltată ulterior de istorici precum Dimitrie Onciul, A.D. Xenopol, Vasile Pârvan, Gheorghe I. Brătianu etc. Printre argumentele ce definesc și sprijină teoria continuității se numără: 

  • geto-dacii au supraviețuit războaielor daco-romane din anii 101-102 și 105-106, și au continuat să locuiască în Dacia;
  • romanizarea s-a realizat într-un ritm alert, dovadă stând izvoarele lingvistice scrise;

...

Teoria imigraționistă

Franz Joseph Sulzer a pus bazele teoriei imigraționiste în secolul al XVIII-lea, dezvoltată pe larg în lucrarea sa „Istoria dacilor transalpini”. Acesta afirma că poporul român s-a forma în Balcani și a migrat în secolul al XII-lea la nord de Dunăre. Se consideră că motivul principal din spatele acestei teorii a fost unul politic, și anume de a opri acțiunile de emancipare ale românilor din Transilvania, acțiuni aflate în contradicție cu interesele Imperiului Habsburgic în regiune.

Această teorie a fost dezvoltată de Robert Roesler după...

...

Accesează această pagină și citește în detaliu despre romanitatea românilor!

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in