Citește aici despre etapele romanizării dacilor, despre teoriile ce susțin romanitatea românilor (teroria continuității și ce o definește, teoria latinității pure) și despre teoriile ce combat romanitatea românilor (teoria imigraționistă). De asemenea, aici îți prezentăm cum au abordat comuniștii tema originii românilor.
Aici e un fragment din această pagină:
Contestarea și susținerea romanității românilor
Tema romanității românilor a fost abordată de-a lungul timpului de diferiți istorici, geografi și oameni de cultură , fie cu scopul de a infirma, fie de a afirma caracterul latin al poporului și a limbii române. Începând cu secolele al VII-lea - al VIII-lea, apar primele informații ce vizează românii. Aceștia sunt numiți „valahi”, „vlahi”, „volohi”, „blachi” și „valachus””. Constantin al VII-lea Porfirogenetul, împărat bizantin, îi numește pentru prima dată pe români „romani”, afirmând implicit descendența latină a poporului nostru. Cronicile lui Anonymus și Simon de Keza vorbesc de asemenea despre existența unei populații românești pe teritoriul Transilvaniei la venirea maghiarilor.
Teoria continuității românilor
Teoria continuității românilor a fost dezvoltată ulterior de istorici precum Dimitrie Onciul, A.D. Xenopol, Vasile Pârvan, Gheorghe I. Brătianu etc. Printre argumentele ce definesc și sprijină teoria continuității se numără:
- geto-dacii au supraviețuit războaielor daco-romane din anii 101-102 și 105-106, și au continuat să locuiască în Dacia;
- romanizarea s-a realizat într-un ritm alert, dovadă stând izvoarele lingvistice scrise;
...
Teoria imigraționistă
Franz Joseph Sulzer a pus bazele teoriei imigraționiste în secolul al XVIII-lea, dezvoltată pe larg în lucrarea sa „Istoria dacilor transalpini”. Acesta afirma că poporul român s-a forma în Balcani și a migrat în secolul al XII-lea la nord de Dunăre. Se consideră că motivul principal din spatele acestei teorii a fost unul politic, și anume de a opri acțiunile de emancipare ale românilor din Transilvania, acțiuni aflate în contradicție cu interesele Imperiului Habsburgic în regiune.
Această teorie a fost dezvoltată de Robert Roesler după...
...
Accesează această pagină și citește în detaliu despre romanitatea românilor!