Romanitatea românilor în viziunea istoricilor

eBook-ul „Romanitatea românilor în viziunea istoricilor” e un material cu ajutorul căruia te poți pregăti mai bine pentru ora de istorie. De asemenea, acest eBook îți răspunde la multe dintre întrebările referitoare la tema romanității românilor.

Noțiunile introductive, sinteza, dar și eseurile care respectă baremul examenului de Bacalaureat sau referatele care prezintă pe larg această temă, constituie paginile acestui eBook. Acestea îți pot fi de folos pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele legate de romanitatea românilor în viziunea istoricilor.

Mai jos puteți consulta un fragment al lecției „Romanitatea românilor în viziunea istoricilor”:

Pentru a putea vorbi de etnogeneza românească și romanitatea românilor, trebuie să ne întoarcem în timp și să ne oprim asupra aspectelor economice, culturale și militare ale civilizației din spațiul daco-moesian din secolele I î.Hr - II d.Hr. Această perioadă a marcat primele contacte cu lumea romană a populație geto-dacice, datorate îndeosebi schimburilor comerciale. Tot în acest interval încep să pătrundă tot mai multe elemente culturale și spirituale specifice lumii romane. Aceasta a reprezentat prima etapă din procesul de romanizare, înainte de cucerirea romană a Daciei.

Pe plan politic și militar, relațiile dintre daci și romani au început să fie din ce în ce mai încordate, cauza principală fiind tendințele expansioniste manifestate de Imperiul Roman. Cucerirea Daciei se materializează odată cu venirea împăratului Traian la conducerea Imperiului Roman. Inițial, dacii au reușit să obțină o pace favorabilă în urma primului război daco-roman desfășurat între 101 – 102 d. Hr,, deși victoria a aparținut și atunci romanilor. Etapa propriu-zisă de romanizare a fost declanșată odată cu ocupația romană a Daciei de la finele celui de-al doilea război daco-roman (105 – 106 d.Hr.), când Decebal pierde în fața lui Traian.

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in

Romanitatea românilor în viziunea istoricilor

[9]
Review-urile utilizatorilor
 • 26.08.2019
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Da materialele voastre sunt foarte bune și folositoare mulțumesc mult
 • 08.10.2020
  Sunteţi un real sprijin pentru elevi (şi pentru părinţi). Mulţumesc!
  Ne bucurăm foarte mult să auzim că materialele noastre sunt de folos și facilitează procesul de învățare, mai ales în această perioadă dificilă. Vă stăm în continuare la dispoziție! :)
  Scris de: Editorii Liceunet.ro
 • 02.02.2018
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  Foarte bun
 • 25.10.2016
  Scris de Elev in clasa a 12-a
  A fost de un real folos! Foarte bine structurat!