Stalinism și național-comunism
În această lecție, „România postbelică. Stalinism și național-comunism”, vei putea citi despre România în perioada ce a urmat imediat după Al Doilea Război, perioadă în care s-a manifestat puternic regimul comunist în România.
Astfel, pentru România postbelică specifice sunt numele lui Gheorghe Gheorghiu Dej și Nicolae Ceaușescu. Primul a urmat la început cu strictețe linia moscovită de impunere a regimului comunist în România, dar a încercat să se îndepărteze în ultimii ani de viață. Nicolae Ceaușescu a preluat conducerea după moartea lui Dej, urmând exemplul acestuia și creând un ”național-comunism”, cu mare deschidere spre statele din Vest.
Acest lucru va avea o durata scurtă, întrucât începând cu anul 1974, național-comunismul alunecă din nou pe panta totalitarismului.
Regimul comunist în România va lua în cele din urmă sfârșit în anul 1989, țara noastră revenind la democrație după acest eveniment.
Începuturile comunismului
Lovitura de stat de la 23 august 1944, în urma căreia mareșalul Ion Antonescu este arestat, întoarcerea armelor împotriva Germaniei și încheierea armistițiului cu Națiunile Unite vor face să mijească zorii democrației, fapt care însă va fi repede umbrit de ocuparea teritoriului românesc de către trupele sovietice și de procesul „sovietizării” ce avea să ia amploare.
Pentru a afla mai multe despre Comunismul în România îți recomandăm să citești și următorul referat.

Regele Mihai va protesta față de abuzurile comise de guvernul Groza prin „greva regală” din august-decembrie 19...