Trăsături
În subcategoria „Trăsături”, vei găsi cele mai importante aspecte ale operelor literare prezentate nestructurat. Cu alte cuvinte, listele cu informații iau aici locul paragrafelor ample, iar tu vei putea afla rapid ceea ce te interesează despre opera literară studiată, despre curentul literar, despre un anumit autor, etc.
Momentan, majoritatea exemplelor sunt primite de la elevi, dar vom adăuga și lucrări realizate de profesorii noștri de limba română.
Informații prezentate succint: Exemplu Trăsăturile genului liric
Dacă ești genul de elev care preferă să citească o listă succintă care prezintă principalele trăsături ale subiectului studiat, atunci în această categorie vei găsi lucrări pe gustul tău.
Spre exemplu, în „Trăsăturile genului liric” vei găsi în loc de paragrafe ample, o listă, precum poți observa mai jos:
Particularități:
- Prezența eului liric (eului poetic), ale cărui mărci lexico-gramaticale sunt verbele pronumele și adjectivele pronominale de pers.I.
- Absența subiectului, a naratorului și a personajelor, acestea fiind înlocuite prin consemnarea directă a trăirilor, gândurilor, emoțiilor, etc.
- Prezența imaginilor artistice, vizuale, auditive, dinamice etc., care alcătuiesc tablouri lirice.
Când te poți folosi de aceste lucrări
Atunci când primești ca temă de casă să realizezi un eseu despre o anumită operă literară, ai posibilitatea de a te inspira dintr-un eseu gata-redactat, sau dintr-o lucrare din categoria trăsături. Dacă optezi pentru cea de-a doua variantă, vei avea posibilitatea de a dezvolta singur conceptele-cheie întâlnite în „Trăsături” și astfel vei memora mai ușor.
Aceeași regulă se aplică pentru orice eseu, comentariu sau proiect ai de realizat pentru școală.
Exemple
- Titu Maiorescu: Junimea și Convorbiri literareLimba și literatura română
Titu Maiorescu: Junimea și Convorbiri literare reprezintă un eBook care te va ajuta să te pregătești mai bine pentru examenul de Bacalaureat, dar și pentru școală. Cerința de a redacta un eseu despre (…)
- Proza fantasticăLimba și literatura română
Vrei să înțelegi cât mai bine cum se definește proza fantastică și care sunt trăsăturile operelor care fac parte din categoria literaturii fantastice? Echipa Liceunet a sintetizat cele mai importante (…)
- Amurg în deltă de Ion PillatLimba și literatura română
Amurg în deltă este o poezie scrisă de Ion Pillat și reprezentativă pentru specia pastelului (creație cu conținut liric prin care eul liric descrie un tablou din natură). În „Amurg în deltă”, Ion Pill (…)
- Un luceafăr de Mihai EminescuLimba și literatura română
Un luceafăr este o poezie scrisă de Mihai Eminescu în perioada ieșeană (1876), însă publicată abia după moartea autorului, în anul 1914, în cadrul volumului „Opere complete”. Versurile acestei poezii (…)
- Taina gorunului de Vasile VoiculescuLimba și literatura română
Taina gorunului este o povestire scrisă de Vasile Voiculescu în perioada 1-5 ianuarie 1947, însă publicată abia după moartea autorului, în anul 1966. Opera prezintă evenimentele din perspectiva unui n (…)
- Cercul literar de la SibiuLimba și literatura română
Cercul literar de la Sibiu reprezintă o grupare literară care a luat naștere în anii ´40, după cel de-al Doilea Război Mondial, la Sibiu. Printre tinerii scriitori care au pus bazele acestei grupări s (…)