Rezumat

Rezumatul reprezintă una dintre cele mai importante lucrări de care te poți folosi pentru a studia la limba și literatura română. În acest fel, vei reuși să îți reamintești momentele-cheie ale operei literare studiate sau poți chiar să înțelegi romanul, nuvela sau piesa de teatru până când vei avea timp să o citești.

Despre rezumat

Conform dicționarului, rezumatul reprezintă o redare pe scurt, în scris sau pe cale orală, a principalelor momente ale unui text sau a principalelor idei dintr-o lucrare (în cazul nostru, operă literară).

Pe Liceunet.ro, vei găsi mai multe tipuri de rezumat, de la cele mai ample, sub forma unor eseuri, până la cele pe scurt sau pe capitole. Acestea din urmă se regăsesc, majoritatea, în ghidurile noastre pentru realizarea comentariilor literare, din categoria Comentariu.

De asemenea, tot în categoria rezumat, vei găsi comentariul pe strofe al mai multor poezii, astfel că îți va fi mult mai ușor să reții ideile esențiale și să eseuri complexe.

Atunci când scrii un rezumat...

Pe site poți găsi câte un rezumat pentru aproape orice operă literară studiată la liceu (la clasă sau pentru Bacalaureat). Sfatul nostru este să nu te folosești direct de rezumatele găsite aici, ci să încerci să redactezi tu propriul tău text, având o sursă de inspirație pe care te poți baza.

Iată câteva reguli de urmat atunci când trebuie să redactezi un rezumat pentru română:

  • Asigură-te că menționezi toate scenele importante și momentele-cheie;
  • Nu oferi detalii irelevante precum numere, date, titlulaturi etc.;
  • Deși nu este indicat să „strecori” opinii personale, interpretarea anumitor scene și acțiuni ale personajelor te vor ajuta să înțelegi mai ușor textul;
  • Nu uita să marchezi corespunzător situația inițială și cea finală a personajelor.

Rezumat română - exemple

Fie că trebuie să scrii un eseu despre tema și viziunea autorului în romanul „Ion”, fie că vrei să redactezi un text despre limbajul poetic abordat de Mihai Eminescu în „Luceafărul”, vei fi nevoit să explici cum se aplică ideile exprimate de tine pe text.

Prin urmare, citirea unui rezumat realizat de profesorii noștri te va ajuta să îți reamintești textul și să finalizezi mai repede tema primită.

Iată câteva exemple de rezumat de care te poți folosi pentru a învăța mai ușor operele pentru Bacalaureat: „Moara cu noroc”, „Ion”, „Luceafărul”, „Moromeții”, „Enigma Otiliei”, „O scrisoare pierdută”, sau „Baltagul”. 

De asemenea, aici găsești rezumate audio pentru unele dintre operele incluse la Bacalaureat.