Rezumat
Rezumatul reprezintă una dintre cele mai importante lucrări de care te poți folosi pentru a studia la limba și literatura română. În acest fel, vei reuși să îți reamintești momentele-cheie ale operei literare studiate sau poți chiar să înțelegi romanul, nuvela sau piesa de teatru până când vei avea timp să o citești.
Despre rezumat
Conform dicționarului, rezumatul reprezintă o redare pe scurt, în scris sau pe cale orală, a principalelor momente ale unui text sau a principalelor idei dintr-o lucrare (în cazul nostru, operă literară).
Pe Liceunet.ro, vei găsi mai multe tipuri de rezumat, de la cele mai ample, sub forma unor eseuri, până la cele pe scurt sau pe capitole. Acestea din urmă se regăsesc, majoritatea, în ghidurile noastre pentru realizarea comentariilor literare, din categoria Comentariu.
De asemenea, tot în categoria rezumat, vei găsi comentariul pe strofe al mai multor poezii, astfel că îți va fi mult mai ușor să reții ideile esențiale și să eseuri complexe.
Atunci când scrii un rezumat...
Pe site poți găsi câte un rezumat pentru aproape orice operă literară studiată la liceu (la clasă sau pentru Bacalaureat). Sfatul nostru este să nu te folosești direct de rezumatele găsite aici, ci să încerci să redactezi tu propriul tău text, având o sursă de inspirație pe care te poți baza.
Iată câteva reguli de urmat atunci când trebuie să redactezi un rezumat pentru română:
- Asigură-te că menționezi toate scenele importante și momentele-cheie;
- Nu oferi detalii irelevante precum numere, date, titlulaturi etc.;
- Deși nu este indicat să „strecori” opinii personale, interpretarea anumitor scene și acțiuni ale personajelor te vor ajuta să înțelegi mai ușor textul;
- Nu uita să marchezi corespunzător situația inițială și cea finală a personajelor.
Rezumat română - exemple
Fie că trebuie să scrii un eseu despre tema și viziunea autorului în romanul „Ion”, fie că vrei să redactezi un text despre limbajul poetic abordat de Mihai Eminescu în „Luceafărul”, vei fi nevoit să explici cum se aplică ideile exprimate de tine pe text.
Prin urmare, citirea unui rezumat realizat de profesorii noștri te va ajuta să îți reamintești textul și să finalizezi mai repede tema primită.
Iată câteva exemple de rezumat de care te poți folosi pentru a învăța mai ușor operele pentru Bacalaureat: „Moara cu noroc”, „Ion”, „Luceafărul”, „Moromeții”, „Enigma Otiliei”, „O scrisoare pierdută”, sau „Baltagul”.
De asemenea, aici găsești rezumate audio pentru unele dintre operele incluse la Bacalaureat.
-
O scrisoare pierdută Limba și literatura română
O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale face parte din categoria operelor dramatice, fiind o comedie realistă, care satirizează moravurile politice și sociale. Opera are drept scop corectarea anumi (…)
-
Rezumat | Opere Literatură universală Limba și literatura română, Literatură universală
Acest ghid a fost conceput pentru a-ți folosi ca sursă de inspirație pentru orele de literatura universală și conține rezumatul pentru majoritatea operelor incluse în programa pentru această materie. (…)
-
Inocenții de Ioana Pârvulescu Limba și literatura română
Inocenții este cel de-al treilea roman al autoarei Ioana Pârvulescu, fiind publicat pentru prima oară în anul 2016, după „Viața începe vineri” și „Viitorul începe luni”. Opera are un caracter autobiog (…)
-
Povestiri de pe Calea Moșilor de Adina Popescu Limba și literatura română
Povestiri de pe Calea Moșilor este un volum de 24 povestiri semnat de Adina Popescu, fiind totodată prima carte de proză scurtă pentru adulți, însă potrivită și pentru copii de peste 12 ani. Inițial c (…)
-
Vizită de Ion Luca Caragiale Limba și literatura română
Vizită este o schiță scrisă de Ion Luca Caragiale și inclusă în volumul „Momente și schițe”, apărut în anul 1901. Prin intermediul acestui text, dar și al altora care compun volumul, autorul are inten (…)
-
Cișmigiu et comp. de Grigore Băjenaru Limba și literatura română
Cișmigiu et comp. este un roman scris de Grigore Bejenaru și publicat pentru întâia oară în anul 1942. Opera are un caracter memorialistic și prezintă viața de licean a autorului, descriind în detaliu (…)
-
Take, Ianke și Cadâr de Victor Ion Popa Limba și literatura română
Take, Ianke și Cadâr este titlul unei piese de teatru semnate de Victor Ion Popa, scriitor renumit datorită pieselor sale apreciată atât de public, cât și de către criticii literari. Opera a fost pusă (…)
-
Războiul care mi-a salvat viața Limba și literatura română, Literatură universală
Războiul care mi-a salvat viața este un roman istoric pentru copii scris de autoarea americană Kimberly Brubaker Bradley și publicat în anul 2015. Opera spune povestea unei fetițe de 10 ani, Ada, care (…)
-
Hoțul de cărți Limba și literatura română, Literatură universală
Hoțul de cărți este denumirea celui mai cunoscut roman al autorului australian Markus Zusak. Opera a fost publicată în anul 2005 și a fost tradusă în 63 de limbi devenind astfel bestseller internațion (…)
-
Fram, ursul polar de Cezar Petrescu Limba și literatura română
Fram, ursul polar este titlul unui îndrăgit roman pentru copii scris de Cezar Petrescu și publicat pentru întâia oară în anul 1931. Opera este structurată în șaisprezece capitole și spune povestea lui (…)