Proba orală Bacalaureat

Proba orală a Bacalaureatului la limba română presupune evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Mai exact, va trebui să dovedești cât de bine știi să te exprimi în limba română. Nu trebuie să îți faci probleme din cauza acestui examen întrucât el este unul simplu, iar nota presupune un calificativ care nu îți va afecta nota finală de la examen. În funcție de răspunsul dat, poți fi notat cu unul dintre calificativele mediu, avansat sau experimentat.

Cum se desfășoară proba orală de la Bacalaureat?

Pentru proba orală a examenului de Bacalaureat la limba română va trebui să extragi un bilet, iar apoi să răspunzi la câteva cerințe. Prima dintre ele nu este numerotată și presupune citirea textului de pe biletul extras, odată ce ai ajuns în fața comisiei. Următoarea cerință este compusă din trei subpuncte, iar sarcinile pe care le poți primi aici sunt variate.

Spre exemplu, ți se poate cere identificarea tipului de text narativ, a receptorului sau a stilului funcțional. Ultima cerință are în vedere exprimarea unei opinii în legătură cu tema textului. Pentru elaborarea răspunsurilor și prezentarea lor în fața profesorilor examinatori vei avea la dispoziție aproximativ 30 de minute. Aici găsești rezolvarea corectă a modelelor de subiecte propuse pentru 2023.

Ce cunoștințe sunt testate la proba orală a Bacalaureatului la română?

Indiferent pe profilul pe care l-ai absolvit, uman sau real, noțiunile pe care trebuie să le stăpânești pentru a putea da răspunsuri elaborate sunt aceleași:

  • trăsăturile comunicării;
  • ce presupun monologul și dialogul;
  • înțelegerea și exprimarea opiniilor față de texte literare/nonliterare;
  • recunoașterea tipurile de limbaj, inclusiv regionalismele sau argoul;
  • recunoașterea diferitele registre stilistice.