Gramatică
Categoria „Gramatică Română” este pagina pe care vei găsi o serie de lucrări folositoare în care sunt specificate principalele reguli ale gramaticii limbii române. Motivul pentru care aceste lucrări sunt atât de importante este faptul că gramatica se află la baza limbii române.
Spre exemplu, dacă scrii un eseu amplu și care tratează impecabil subiectul propus la Bacalaureat, dar nu respecți regulile gramaticale, punctajul primit de tine nu va fi cel dorit.
Gramatică Română - reguli de bază
Iată un scurt preview al celor mai importante reguli gramaticale de care orice elev de liceu ar trebui să țină cont indiferent de ce tip de text redactează:
- niciodată nu se folosește virgula între subiecte și predicat;
- cratima se folosește și pentru a marca repetiția unor adverbe: A pornit încet-încet spre școală;
- apostroful marchează căderea primelor cifre din notarea grafică a unui an: în loc de 1968, '68;
- întotdeauna se va folosi virgula pentru a marca un substantiv în cazul vocativ: Ce se întâmplă, copile, cu notele tale?.
Gramatica în baremul de Bacalaureat
În cerința tuturor celor trei subiecte de la examenul de Bacalaureat se precizează că este foarte important să ții cont și să respecți regulile de ortografie și punctuație. În total, poți pierde până la 12 puncte dacă nu respecți aceste normele de ortografie și punctuație.
- Gramatica limbii româneLimba și literatura română
Pentru o comunicare eficientă, atât în scris, cât și oral, este foarte important să cunoști gramatica limbii române și să știi care sunt regulile care se aplică în diferite situații de comunicare. Ghi (…)
- Semne de punctuație și de ortografieLimba și literatura română
Semnele de punctuație reprezintă simboluri grafice care au rolul de a marca întreruperea vorbirii, pauzele, intonația, etc. Semnele de punctuație sunt: punctul, semnul întrebării, semnul exclamării, v (…)