Gramatică

Categoria „Gramatică Română” este locul unde în curând vei găsi o serie de lucrări folositoare în care sunt specificate principalele reguli ale gramaticii limbii române. Motivul pentru care aceste lucrări sunt atât de importante este faptul că gramatica se află la baza limbii române.

Spre exemplu, dacă scrii un eseu amplu și care tratează impecabil subiectul propus la Bacalaureat, dar nu respecți regulile gramaticale, punctajul primit de tine nu va fi cel dorit. 

Gramatică Română - reguli de bază

Iată un scurt preview al celor mai importante reguli gramaticale de care orice elev de liceu ar trebui să țină cont indiferent de ce tip de text redactează:

  • niciodată nu se folosește virgula între subiecte și predicat;
  • cratima se folosește și pentru a marca repetiția unor adverbe: A pornit încet-încet spre școală;
  • apostroful marcheză căderea primelor cifre din notarea grafică a unui an: în loc de 1968, '68;
  • întotdeauna se va folosi virgula pentru a marca un substantiv în cazul vocativ: Ce se întâmplă, copile, cu notele tale?.

Gramatica în baremul de Bacalaureat

În baremul de Bac, pentru subiectul al III-lea, se regăsesc următoarele repere:

− ortografia (0-1 erori: 2 p. / 2 erori: 1 p. / 3 sau mai multe erori: 0 p.) 2 puncte
− punctuaţia (0-1 erori: 2 p. / 2 erori: 1 p. / 3 sau mai multe erori: 0 p.) 2 puncte.

Poate 4 puncte din 30 nu par atât de multe, dar adevărul este că un elev care neglijează gramatica textului, poate fi la fel de nepăsător cu lungimea sau cu structura eseului redactat, deci va pierde mult mai multe puncte.

În plus, fără cunoștințe solide de gramatică, nici Subiectul I nu poate fi tratat corect, deoarece mare parte din întrebările regăsite în acesta țin de gramatică și de vocabular.