Fișă de lectură
Atunci când citești una dintre operele pe care trebuie să le studiezi la clasă sau pentru examenul de Bacalaureat, este foarte important să întocmești și o fișă de lectură, deoarece te va ajuta să reții cele mai importante informații despre textul respectiv.
În categoria „Fișă de lectură” vei găsi astfel de texte trimise de elevi sau redactate de profesorii noști, care îți vor servi drept model sau sursă de inspirație atunci când va trebui să realizezi propria fișă de lectură.
De asemenea, ele îți pot fi de un real folos în cazul în care nu ai reușit să citești deja opera respectivă, sau dacă ai nevoie să îți reîmprospătezi memoria pentru a realiza un eseu sau comentariu.
Ce informații trebuie să conțină o fișă de lectură?
Pe prima pagină trebuie, întotdeauna, să apară: titlul operei, numele autorului, data apariției, editura, locul și anul publicării, dar și date despre viața și opera autorului.
Următoarele elemente ale fișei de lectură trebuie să conțină informațiile esențiale din opera citită: ideile principale, citate relevante din text sau chiar observații personale (te vor ajuta când vei avea de redactat un eseu).
De ce să realizezi o fișă de lectură?
- Reții mai ușor informațiile dintr-un text, într-un mod structurat;
- Îți vei crea un stil de lucru eficient;
- Dacă uiți anumite informații pentru a învăța sau pentru a scrie un eseu, rezumat sau comentariu ți le poți reaminti consultând fișa de lectură.
Pe site-ul Liceunet.ro vei găsi în curând mai multe exemple care te vor ajuta să îți pregătești propria fișă de lectură.
Fișă de lectură | Exemple
Iată câteva exemple: O scrisoare pierdută, Mara, Pădurea spânzuraților, Ion, Baltagul, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Greuceanu, La hanul lui Mânjoală, Moromeții.
-
O scrisoare pierdută Limba și literatura română
O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale face parte din categoria operelor dramatice, fiind o comedie realistă, care satirizează moravurile politice și sociale. Opera are drept scop corectarea anumi (…)
-
Legendele Olimpului de Alexandru Mitru Limba și literatura română
Legendele Olimpului este titlul unui volum care reunește vechile legende aparținând mitologiei grecești, repovestite de Alexandru Mitru. Opera a fost publicată pentru întâia oară în anul 1960, la Edit (…)
-
Fișă de lectură Limba și literatura română
Ai primit cerința de a realiza o fișă de lectură, însă nu știi cu exactitate care sunt pașii pentru realizarea unui astfel de material și care sunt detaliile pe care trebuie să le conțină? Echipa Lice (…)
-
Prostia omenească Limba și literatura română
Prostia omenească este o povestire scrisă de Ion Creangă și publicată pentru oară în anul 1968. După cum putem observa încă din titlu, tema pe care o abordează opera este reprezentată de prostie ca de (…)
-
Stupul lor de Tudor Arghezi Limba și literatura română
Stupul lor este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și face parte din volumul „Prisaca”, publicat în anul 1948. Poezia tratează două tematici, cea predominată fiind natura, însă aceasta se împletește cu (…)