Fișă de lectură

Atunci când citești una dintre operele pe care trebuie să le studiezi la clasă sau pentru examenul de Bacalaureat, este foarte important să întocmești și o fișă de lectură, deoarece te va ajuta să reții cele mai importante informații despre textul respectiv.

În categoria „Fișă de lectură” vei găsi astfel de texte trimise de elevi sau redactate de profesorii noști, care îți vor servi drept model sau sursă de inspirație atunci când va trebui să realizezi propria fișă de lectură.

De asemenea, ele îți pot fi de un real folos în cazul în care nu ai reușit să citești deja opera respectivă, sau dacă ai nevoie să îți reîmprospătezi memoria pentru a realiza un eseu sau comentariu.

Ce informații trebuie să conțină o fișă de lectură?

Pe prima pagină trebuie, întotdeauna, să apară: titlul operei, numele autorului, data apariției, editura, locul și anul publicării, dar și date despre viața și opera autorului.

Următoarele elemente ale fișei de lectură trebuie să conțină informațiile esențiale din opera citită: ideile principale, citate relevante din text sau chiar observații personale (te vor ajuta când vei avea de redactat un eseu).

De ce să realizezi o fișă de lectură?

  • Reții mai ușor informațiile dintr-un text, într-un mod structurat;
  • Îți vei crea un stil de lucru eficient;
  • Dacă uiți anumite informații pentru a învăța sau pentru a scrie un eseu, rezumat sau comentariu ți le poți reaminti consultând fișa de lectură.

Pe site-ul Liceunet.ro vei găsi în curând mai multe exemple care te vor ajuta să îți pregătești propria fișă de lectură.

Fișă de lectură | Exemple

Iată câteva exemple: O scrisoare pierdută, Mara, Pădurea spânzuraților, Ion, Baltagul, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Greuceanu, La hanul lui Mânjoală, Moromeții.