Fișă de lectură

Atunci când citești una dintre operele pe care trebuie să le studiezi la clasă sau pentru examenul de Bacalaureat, este foarte important să întocmești și o fișă de lectură, deoarece te va ajuta să reții cele mai importante informații despre textul respectiv.

Fișa de lectură poate fi de mare ajutor pentru a realiza un rezumat sau pentru a memora mult mai ușor detaliile importante despre o operă literară. Aceasta poate ține locul unei cărți, mai ales în momentul în care cartea nu se găsește în biblioteca personală, dar și atunci când nu ne mai amintim cu exactitate unele informații, iar până să recitim cartea, aruncăm o privire peste fișa de lectură.

Ce informații trebuie să conțină o fișă de lectură?

Pe prima pagină trebuie, întotdeauna, să apară: titlul operei, numele si prenumele autorului, data care a fost publicată opera, editura la care a fost tipărită, locul publicării, dar și date despre viața și opera autorului.

Următoarele elemente ale fișei de lectură trebuie să conțină informațiile esențiale din opera citită: genul literar în care se încadrează opera, specia literară, semnificația titlului, tema, moduri de expunere, structura operei (volume, capitole, părți), numele personajelor și tipul acestora (principal/ secundar, pozitiv/negativ, real/ fantastic), locul și timpul de desfășurare al acțiunii, un sucrt rezumat sau ideile principale, citate relevante din text sau chiar observații personale (te vor ajuta când vei avea de redactat un eseu).

În cazul în care textul pentru care realizezi fișa de lectură este o poezie, nu se vor regăsi informații despre personaje, momentele subiectului sau alte noțiuni specifice operelor în proză, însă poți adăuga informații legate de figurile de stil folosite, prozodie și viziunea autorului.

De ce să realizezi o fișă de lectură?

  • Reții mai ușor informațiile dintr-un text, într-un mod structurat;
  • Îți vei crea un stil de lucru eficient;
  • Dacă uiți anumite informații pentru a învăța sau pentru a scrie un eseu, rezumat sau comentariu ți le poți reaminti consultând fișa de lectură.

Fișă de lectură | Exemple

Iată câteva exemple: O scrisoare pierdută, Mara, Pădurea spânzuraților, Ion, Baltagul, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Greuceanu, La hanul lui Mânjoală, Moromeții, Ion, Baltagul, Plumb, Sonet, Lacustră, Luceafărul, Povestea lui Harap-Alb, Pădureanca, Pădurea spânzuraților, Minunea, Poveste fără sfârșit sau Cișmigiu et comp.