Fișă de lectură
Atunci când citești una dintre operele pe care trebuie să le studiezi la clasă sau pentru examenul de Bacalaureat, este foarte important să întocmești și o fișă de lectură, deoarece te va ajuta să reții cele mai importante informații despre textul respectiv.
Fișa de lectură poate fi de mare ajutor pentru a realiza un rezumat sau pentru a memora mult mai ușor detaliile importante despre o operă literară. Aceasta poate ține locul unei cărți, mai ales în momentul în care cartea nu se găsește în biblioteca personală, dar și atunci când nu ne mai amintim cu exactitate unele informații, iar până să recitim cartea, aruncăm o privire peste fișa de lectură.
Ce informații trebuie să conțină o fișă de lectură?
Pe prima pagină trebuie, întotdeauna, să apară: titlul operei, numele si prenumele autorului, data care a fost publicată opera, editura la care a fost tipărită, locul publicării, dar și date despre viața și opera autorului.
Următoarele elemente ale fișei de lectură trebuie să conțină informațiile esențiale din opera citită: genul literar în care se încadrează opera, specia literară, semnificația titlului, tema, moduri de expunere, structura operei (volume, capitole, părți), numele personajelor și tipul acestora (principal/ secundar, pozitiv/negativ, real/ fantastic), locul și timpul de desfășurare al acțiunii, un sucrt rezumat sau ideile principale, citate relevante din text sau chiar observații personale (te vor ajuta când vei avea de redactat un eseu).
În cazul în care textul pentru care realizezi fișa de lectură este o poezie, nu se vor regăsi informații despre personaje, momentele subiectului sau alte noțiuni specifice operelor în proză, însă poți adăuga informații legate de figurile de stil folosite, prozodie și viziunea autorului.
De ce să realizezi o fișă de lectură?
- Reții mai ușor informațiile dintr-un text, într-un mod structurat;
- Îți vei crea un stil de lucru eficient;
- Dacă uiți anumite informații pentru a învăța sau pentru a scrie un eseu, rezumat sau comentariu ți le poți reaminti consultând fișa de lectură.
Fișă de lectură | Exemple
Iată câteva exemple: O scrisoare pierdută, Mara, Pădurea spânzuraților, Ion, Baltagul, Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Greuceanu, La hanul lui Mânjoală, Moromeții, Ion, Baltagul, Plumb, Sonet, Lacustră, Luceafărul, Povestea lui Harap-Alb, Pădureanca, Pădurea spânzuraților, Minunea, Poveste fără sfârșit sau Cișmigiu et comp.
- Povestea lui Harap-AlbLimba și literatura română
„Povestea lui Harap-Alb” este un basm cult scris de Ion Creangă și publicat pentru prima oară în anul 1877, în revista „Convorbiri literare”. Opera se face remarcată prin împletirea atât de naturală a (…)
- PlumbLimba și literatura română
Plumb este o poezie scrisă de către poetul George Bacovia în anul 1900 și publicată în primul volum de versuri al autorului în anul 1916. Textul poetic este structurat sub forma unui monolog prin care (…)
- Platanos de Doina RuștiLimba și literatura română
Platanos este un text scris de prozatoarea Doina Ruști, un nume de referință al literaturii contemporane și autoare a romanelor „Omulețul Roșu”, „Fantoma din moară”, „Lizoanca la 11 ani”, „Mâșa Vineri (…)
- O scrisoare pierdutăLimba și literatura română
„O scrisoare pierdută” este o comedie de moravuri sociale și politice scrisă de dramaturgul român Ion Luca Caragiale și publicată în anul 1884. Opera are drept scop corectarea anumitor defecte omeneșt (…)
- IonLimba și literatura română
„Ion”, scris de Liviu Rebreanu, este un roman realist, obiectiv, interbelic, social, tradițional și modern care a fost publicat prima dată în anul 1920. Opera, considerată de către criticii literari o (…)
- Enigma OtilieiLimba și literatura română
„Enigma Otiliei” este un roman de tip balzacian, obiectiv, realist și modern, scris de George Călinescu și publicat pentru întâia oară în anul 1938. Opera descrie în amănunt burghezia bucureșteană de (…)
- TestamentLimba și literatura română
Poezia Testament aparține scriitorului Tudor Arghezi și este inclusă în categoria artelor poetice moderne ale literaturii române din perioada interbelică. Poemul face parte din volumul de debut „Cuvin (…)
- Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de războiLimba și literatura română
„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ce redă drama lui Ștefan Gheorghidiu, pers (…)
- Moara cu norocLimba și literatura română
„Moara cu noroc” este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici și publicată în anul 1881, în volumul intitulat „Novele din popor”. Opera este considerată o nuvelă psihologică, de factură realistă, accentul fii (…)
- Romanul adolescentului miopLimba și literatura română
„Romanul adolescentului miop” este primul roman autobiografic al lui Mircea Eliade și, totodată, opera de debut a autorului. Prima variantă a operei s-a numit „Jurnalul unui om sucit” și a apărut în a (…)