Compunere

Cerința de a scrie o compunere o vei primi atât în cei patru ani de gimnaziu, cât și la liceu. Pentru a-ți reaminti cum trebuie structurat un astfel de material, dar și pentru a-ți oferi un punct de plecare, profesorii noștri de limba și literatura română ți-au pregătit mai multe exemple de compunere. Temele de la care pornesc aceste compuneri sunt variate, așa că, indiferent de cerința pe care o vei primi la școală, vei avea o sursă de inspirație.

Structura unei compuneri

Fie că este vorba despre o compunere descriptivă, una narativă sau o compunere argumentativă, pașii pe care trebuie să îi respecți când scrii un astfel de text sunt similari. Prin urmare, trebuie să ai o parte introductivă, nu mai lungă de un paragraf, unde sunt menționate locul și timpul acțiunii. În cuprins este prezentată acțiunea sau este descris un peisaj, iar finalul sintetizează ideile principale.

Ghid pentru a alcătui planul unei compuneri

Pentru a putea scrie o compunere de cât mai corectă și complexă, profesorii noștri de limba română au conceput un ghid de realizare a unui astfel de material. Accesând ghidul „Cum se întocmește planul unei compuneri” vei găsi informații privind structura unei compuneri, dar și explicații legate de figurile de stil și imaginile artistice pe care trebuie să le folosești pentru a avea un text cât mai expresiv.