Comentariu
Comentariul literar reprezintă explicarea completă a unei opere literare, făcută de cele mai multe ori prin note și interpretare personală. În categoria „Comentariu” vei întâlni câte un comentariu literar pentru toate operele literare studiate pentru Bacalaureat și la școală.
Ce informații trebuie să conțină un comentariu?
Deși ai libertatea de a dezvolta în comentariul literar aspectele pe care tu le consideri cele mai interesante, există o serie de elemente care trebuie menționate pentru orice operă literară, indiferent că vorbim de „Comentariu Ion” sau „Comentariu Plumb”: semnificația titlului, tema și viziunea despre lume a autorului și curentul literar în care se încadrează opera literară.
Desigur, în comentariile noastre pentru Bac există și capitole diferite pentru fiecare operă literară. Acestea se stabilesc în funcție de tipul de text, de personaje, figuri de stil, motive literare, etc.
Comentariul literar - sursă de inspirație pentru eseuri
Pe Liceunet.ro, comentariile realizate de profesorii noștri de limba și literatura română au forma unui eBook. Astfel, fiecărui aspect important din opera literară i se atribuie un capitol separat.
În plus, stilul abordat de noi „explicare a conceptului + exemplu de răspuns” are rolul de a te ajuta să înțelegi și să memorezi mai ușor informațiile.
Pornind de la un comentariu literar amplu, poți mai apoi să dezvolți eseuri pe orice temă îți cere profesorul de la clasă sau de care ai nevoie pentru a învăța pentru Bacalaureat.
Exemple de comentarii literare
Un comentariu literar va fi mereu mai ofertant decât un eseu pentru că prezintă mai multe aspecte, egale ca importanță, ale aceleiași opere literare. Pentru a observa structura comentariilor noastre pentru română și limbajul simplu, dar literar utilizat, îți recomandăm să alegi din următoarele exemple: Iona de Marin Sorescu, Enigma Otiliei, Moromeții, Ion de Liviu Rebreanu, Luceafărul de Mihai Eminescu, O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Baltagul de Mihail Sadoveanu Comentariu, Alexandru Lăpușneanu de Costache Negruzzi Comentariu.
-
O scrisoare pierdută Limba și literatura română
O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale face parte din categoria operelor dramatice, fiind o comedie realistă, care satirizează moravurile politice și sociale. Opera are drept scop corectarea anumi (…)
-
Într-un lac de Tudor Arghezi Limba și literatura română
Într-un lac este titlul unei poezii scrise de Tudor Arghezi și incluse în volumul „Versuri”, apărut în anul 1959. După cum putem deduce încă din titlu, tema pe care o abordează autorul este reprezenta (…)
-
Vârsta de aur a dragostei Limba și literatura română
Vârsta de aur a dragostei este o poezie scrisă de Nichita Stănescu și inclusă în volumul „O viziune a sentimentelor”, publicat în anul 1964. Volumul a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Pri (…)
-
Trecut-au anii Limba și literatura română
Trecut-au anii este o poezie scrisă de către Mihai Eminescu și inclusă în volumul „Poesii”, publicat în anul 1883. Opera poate fi încadrată atât în specia elegiei, însă poate fi considerată și o medit (…)
-
În fericire Limba și literatura română
În fericire este poezia scrisă de George Bacovia în 1936 și publicată în volumul „Comedii în fond”. Printre poeziile volumului „Comedii în fond” amintim: „Ecou de romanță”, „Din vremuri”, „Spre primăv (…)
-
Zburătorul Limba și literatura română
Trebuie să scrii un comentariu cât mai amplu al baladei Zburătorul de Ion Heliade Rădulescu? Materialul pe care l-au pregătit editorii Liceunet prezintă detaliat toate informațiile despre prima baladă (…)
-
În parc de Ștefan Octavian Iosif Limba și literatura română
În parc este o poezie scrisă de Ștefan Octavian Iosif și inclusă în volumul „Poezii”, publicat pentru întâia oră în anul 1902. Tema pe care o abordează poetul este cea a trecutului, ea fiind evidenția (…)
-
Trandafir al dimineții mele Limba și literatura română
Trandafir al dimineții mele este numele unei poezii scrise de către Nichita Stănescu, care surprinde crezul artistic al autorului. Opera face parte din categoria artelor poetice și îndeplinește toate (…)
-
Din valurile vremii Limba și literatura română
Din valurile vremii este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu fiind publicată pentru întâia oară în anul 1883, în volumul „Poesii”. Opera a fost concepută în perioada gazetăriei bucurește (…)
-
Să fie sară-n asfințit de Mihai Eminescu Limba și literatura română
Să fie sară-n asfințit este o poezie scrisă de Mihai Eminescu și publicată în cadrul volumului „Poezii postume”, apărut în anul 1940. Ideile care se regăsesc în acest poem sunt două dintre cele mai în (…)