Comentariu
Comentariul literar reprezintă explicarea completă a unei opere literare, făcută de cele mai multe ori prin note și interpretare personală. În categoria „Comentariu” vei întâlni câte un comentariu literar pentru toate operele literare studiate pentru Bacalaureat și la școală.
Ce informații trebuie să conțină un comentariu?
Deși ai libertatea de a dezvolta în comentariul literar aspectele pe care tu le consideri cele mai interesante, există o serie de elemente care trebuie menționate pentru orice operă literară, indiferent că vorbim de „Comentariu Ion” sau „Comentariu Plumb”: semnificația titlului, tema și viziunea despre lume a autorului și curentul literar în care se încadrează opera literară.
Desigur, în comentariile noastre pentru Bac există și capitole diferite pentru fiecare operă literară. Acestea se stabilesc în funcție de tipul de text, de personaje, figuri de stil, motive literare, etc.
Comentariul literar - sursă de inspirație pentru eseuri
Pe Liceunet.ro, comentariile realizate de profesorii noștri de limba și literatura română au forma unui eBook. Astfel, fiecărui aspect important din opera literară i se atribuie un capitol separat.
În plus, stilul abordat de noi „explicare a conceptului + exemplu de răspuns” are rolul de a te ajuta să înțelegi și să memorezi mai ușor informațiile.
Pornind de la un comentariu literar amplu, poți mai apoi să dezvolți eseuri pe orice temă îți cere profesorul de la clasă sau de care ai nevoie pentru a învăța pentru Bacalaureat.
Exemple de comentarii literare
Un comentariu literar va fi mereu mai ofertant decât un eseu pentru că prezintă mai multe aspecte, egale ca importanță, ale aceleiași opere literare. Pentru a observa structura comentariilor noastre pentru română și limbajul simplu, dar literar utilizat, îți recomandăm să alegi din următoarele exemple: Iona de Marin Sorescu, Enigma Otiliei, Moromeții, Ion de Liviu Rebreanu, Luceafărul de Mihai Eminescu, O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Baltagul de Mihail Sadoveanu Comentariu, Alexandru Lăpușneanu de Costache Negruzzi Comentariu.
- Povestea lui Harap-AlbLimba și literatura română
„Povestea lui Harap-Alb” este un basm cult scris de Ion Creangă și publicat pentru prima oară în anul 1877, în revista „Convorbiri literare”. Opera se face remarcată prin împletirea atât de naturală a (…)
- PlumbLimba și literatura română
Plumb este o poezie scrisă de către poetul George Bacovia în anul 1900 și publicată în primul volum de versuri al autorului în anul 1916. Textul poetic este structurat sub forma unui monolog prin care (…)
- IonLimba și literatura română
„Ion”, scris de Liviu Rebreanu, este un roman realist, obiectiv, interbelic, social, tradițional și modern care a fost publicat prima dată în anul 1920. Opera, considerată de către criticii literari o (…)
- Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de războiLimba și literatura română
„Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ce redă drama lui Ștefan Gheorghidiu, pers (…)
- Moara cu norocLimba și literatura română
„Moara cu noroc” este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici și publicată în anul 1881, în volumul intitulat „Novele din popor”. Opera este considerată o nuvelă psihologică, de factură realistă, accentul fii (…)
- Enigma OtilieiLimba și literatura română
„Enigma Otiliei” este un roman de tip balzacian, obiectiv, realist și modern, scris de George Călinescu și publicat pentru întâia oară în anul 1938. Opera descrie în amănunt burghezia bucureșteană de (…)
- O scrisoare pierdutăLimba și literatura română
„O scrisoare pierdută” este o comedie de moravuri sociale și politice scrisă de dramaturgul român Ion Luca Caragiale și publicată în anul 1884. Opera are drept scop corectarea anumitor defecte omeneșt (…)
- Inocenții de Ioana PârvulescuLimba și literatura română
„Inocenții” este cel de-al treilea roman al autoarei Ioana Pârvulescu, fiind publicat pentru prima oară în anul 2016, după „Viața începe vineri” și „Viitorul începe luni”. Opera are un caracter autobi (…)
- Amintiri din copilărieLimba și literatura română
Amintiri din copilărie este una dintre cele mai importante opere ale lui Ion Creangă, un bildungsroman care prezintă procesul de formare a lui Nică al lui Ștefan a Petrii. Considerată de către critici (…)
- MoromețiiLimba și literatura română
„Moromeții” este un roman social scris de Marin Preda și publicat în două volume. Primul volum a apărut în 1955, iar al doilea volum a fost publicat în 1967. Cartea a fost editată de Editura de Stat p (…)