Comentariu

Comentariul literar reprezintă explicarea completă a unei opere literare, făcută de cele mai multe ori prin note și interpretare personală. În categoria „Comentariu” vei întâlni câte un comentariu literar pentru toate operele literare studiate pentru Bacalaureat și la școală.  

Ce informații trebuie să conțină un comentariu?

Deși ai libertatea de a dezvolta în comentariul literar aspectele pe care tu le consideri cele mai interesante, există o serie de elemente care trebuie menționate pentru orice operă literară, indiferent că vorbim de „Comentariu Ion” sau „Comentariu Plumb”: semnificația titlului, tema și viziunea despre lume a autorului și curentul literar în care se încadrează opera literară.

Desigur, în comentariile noastre pentru Bac există și capitole diferite pentru fiecare operă literară. Acestea se stabilesc în funcție de tipul de text, de personaje, figuri de stil, motive literare, etc.

Comentariul literar - sursă de inspirație pentru eseuri

Pe Liceunet.ro, comentariile realizate de profesorii noștri de limba și literatura română au forma unui eBook. Astfel, fiecărui aspect important din opera literară i se atribuie un capitol separat.

În plus, stilul abordat de noi „explicare a conceptului + exemplu de răspuns” are rolul de a te ajuta să înțelegi și să memorezi mai ușor informațiile.

Pornind de la un comentariu literar amplu, poți mai apoi să dezvolți eseuri pe orice temă îți cere profesorul de la clasă sau de care ai nevoie pentru a învăța pentru Bacalaureat.

Exemple de comentarii literare

Un comentariu literar va fi mereu mai ofertant decât un eseu pentru că prezintă mai multe aspecte, egale ca importanță, ale aceleiași opere literare. Pentru a observa structura comentariilor noastre pentru română și limbajul simplu, dar literar utilizat, îți recomandăm să alegi din următoarele exemple: Iona de Marin Sorescu, Enigma Otiliei, Moromeții, Ion de Liviu Rebreanu, Luceafărul de Mihai Eminescu, O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, Baltagul de Mihail Sadoveanu Comentariu, Alexandru Lăpușneanu de Costache Negruzzi Comentariu.