Comentariu
Comentariul literar reprezintă explicarea completă a unei opere literare, făcută de cele mai multe ori prin note și interpretare personală. În categoria „Comentariu” vei întâlni câte un comentariu literar pentru toate operele literare studiate pentru Bacalaureat și la școală.
Ce informații trebuie să conțină un comentariu?
Deși ai libertatea de a dezvolta în comentariul literar aspectele pe care tu le consideri cele mai interesante, există o serie de elemente care trebuie menționate pentru orice operă literară, indiferent că vorbim de „Comentariu Ion” sau „Comentariu Plumb”:
- Semnificația titlului;
- Tema și viziunea despre lume a autorului;
- Curentul literar în care se încadrează opera literară.
Desigur, în comentariile noastre pentru Bac există și capitole diferite pentru fiecare operă literară. Acestea se stabilesc în funcție de tipul de text, de personaje etc.
Comentariul literar - sursă de inspirație pentru eseuri
Pe Liceunet.ro, comentariile realizate de profesorii noștri de limba și literatura română au forma unui ghid sau a unui eBook. Astfel, fiecărui aspect important din opera literară i se atribuie un capitol separat.
În plus, stilul abordat de noi „explicare a conceptului + exemplu de răspuns” are rolul de a te ajuta să înțelegi și să memorezi mai ușor informațiile.
Pornind de la un comentariu literar amplu scris de profesorii noștri, poți mai apoi să dezvolți eseuri pe orice temă îți cere profesorul de la clasă sau de care ai nevoie pentru a învăța pentru Bacalaureat.
Exemple de comentarii literare
Un comentariu literar va fi mereu mai ofertant decât un eseu pentru că prezintă mai multe aspecte, egale ca importanță, ale aceleiași opere literare. Pentru a observa structura comentariilor noastre pentru română și limbajul simplu, dar literar folosit de profesorii noștri, îți recomandăm să alegi din următoarele exemple:
-
Odaia bunicului de Ion Pillat Limba și literatura română
Odaia bunicului este o poezie scrisă de Ion Pillat și publicată pentru prima oară în anul 1923 în volumul intitulat „Pe Argeș în sus”. Opera face parte din curentul tradiționalist și este construită c (…)
-
Lucruri suntem de Lucian Blaga Limba și literatura română
Lucruri suntem este o poezie semnată de Lucian Blaga și inclusă în volumul „Cântecul focului”, un ciclu de poeme scris după apariția „Nebănuitelor trepte” (1943) și publicat integral după moartea poet (…)
-
Nu mai zăresc de Tudor Arghezi Limba și literatura română
Nu mai zăresc este o poezie scrisă de Tudor Arghezi și publicată în anul 1965, în volumul „Răzlețe”. Opera este reprezentativă pentru curentul modernist, iar tema pe care o abordează poetul este repre (…)
-
Despărțire Limba și literatura română
Despărțire este o poezie care poartă semnătura lui Mihai Eminescu fiind publicată pentru prima oară în anul 1879, în revista Convorbiri literare, iar abia în anul 1883 a fost inclusă în volumul „Poesi (…)
-
Revedere Limba și literatura română
Poezia Revedere a fost scrisă de Mihai Eminescu și face parte din creația de maturitate a poetului. Textul a fost publicat pentru prima oară în anul 1879 în revista „Convorbiri literare”, însă scriere (…)
-
Castanul cel mare de Ion Pillat Limba și literatura română
Castanul cel mare este numele unei poezii scrise de Ion Pillat și incluse în volumul „Pe Argeș în sus”, publicat în anul 1923. Textul are la bază relația dintre om și natură, autorul făcând corelație (…)
-
Către cititori Limba și literatura română
Către cititori este o poezie scrisă de către Lucian Blaga și publicată pentru întâia oară în anul 1924, în cadrul volumului „În marea trecere”. Textul face parte din categoria artelor poetice moderne, (…)
-
Revedere de Ion Vinea Limba și literatura română
Revedere este o poezie scrisă de unul dintre reprezentanții suprarealismului în România, Ion Vinea. Acesta este cunoscut ca poet și prozator simbolist și conducător al revistei „Contemporanul”, deveni (…)
-
Romanță de toamnă Limba și literatura română
Romanță de tomnă este titlul unei poezii care poartă semnătura lui Vasile Alecsandri, fiind scrisă în anul 1881 și păstrată în două manuscrise, iar apoi inclusă în volumul „Postume”. Compusă din patru (…)
-
Zburătorul Limba și literatura română
Trebuie să scrii un comentariu cât mai amplu al baladei Zburătorul de Ion Heliade Rădulescu? Materialul pe care l-au pregătit editorii Liceunet prezintă detaliat toate informațiile despre prima baladă (…)