Caracterizare

Atât de-a lungul liceului, cât și la examenul de Bacalaureat, vei avea de realizat o mulțime de caracterizări ale personajelor din operele literare studiate. Într-o caracterizare trebuie să prezinți trăsăturile unui personaj, folosindu-te de elementele găsite în operă, precum și de anumite modalități de caracterizare.

Modalități de caracterizare a unui personaj

Înainte de realizarea unei caracterizări, este important să cunoști opera respectivă și personajele prezentate în carte. Dacă ești familiar cu ce se întâmplă în operă, atunci vei putea cu ușurință construi o imagine a personajului pe care vrei sa îl caracterizezi.

De asemenea, este important să știi cum trebuie scrisă o caracterizare și ce elemente trebuie să conțină, de ce este nevoie să ții cont atunci când folosești caracterizarea directă, indirectă sau autocaracterizarea și ce reprezintă acestea. Pentru a fi un eseu cât mai bun, e nevoie să respecți o structură și să ordonezi ideile și paragrafele, astfel încât, lucrarea să aibă o continuitate.

Când realizezi caracterizarea unui personaj, este nevoie să folosești unele modalități de caracterizare pentru a evidenția trăsăturile atât fizice, cât și morale ale acestuia. În exemplul nostru de mai sus poți vedea care sunt acestea și ce modalități sunt folosite pentru a descrie personajul.

Vezi aici ghidul despre cum se scrie o caracterizare.

Modele și exemple de caracterizare

Exemplele te ajută să înțelegi cum trebuie scris un eseu și să descoperi ce elementele sunt importante de menționat atunci când faci o caracterizare. Am selectat mai multe exemple ce îți vor fi de ajutor pentru a te orienta în scrierea unei caracterizări: Caracterizarea lui Alexandru Lapușneanu, Harap-Alb, Anei din romanul Ion, Persidei din romanul Mara sau a lui Ghiță din Moara cu Noroc.