Română
În categoria „Limba şi literatura română” vei întâlni toate tipurile de eseuri, comentarii și texte necesare unui elev de liceu pentru a lua o notă cât mai mare la școală și la examenele importante precum Bacalaureatul.
Această materie este atât de importantă deoarece, indiferent dacă ești elev într-o clasă cu profil umanist sau real, vei studia limba și literatura română, iar la sfărșitul liceului vei susține cu siguranță Bacalaureatul din română.
Înainte de a-ți prezenta categoriile de lucrări pe care le vei găsi aici, îți aducem la cunoștință faptul că profesorii noștri de limba română lucrează la crearea unor Manuale Online, o alternativă la manualele clasice, primite la clasă.
Totodată, pe liceunet.ro vei găsi o pagină cu cei mai importanți autori români și date despre viața și opera fiecăruia.
Iată și primul nostru manual structurat special pentru a fi ușor de urmărit și de înțeles de către elevi:
- Manual Online clasa a 12-a | Limba și literatura română
- Manual Online clasa a 9-a | Limba și literatura română
Limba şi literatura română - tipuri de texte
Deoarece știm că fiecare elev este diferit și că unii preferă să citească exemple concrete sau eseuri ample pentru a învăța despre un anumit subiect, în timp ce alții preferă lucrările schematice, unde pot citi pe scurt ideile esențiale, în categoria „Limba şi literatura română” vei întâlni peste 10 categorii de texte.
De asemenea, aici vei avea acces la mai multe categorii create special pentru examenul de Bacalaureat:
- Subiectul I a cărui cerință B presupune elaborarea unui Text argumentativ;
- Ghidul și rezolvări pentru subiectul II;
- eseul de la subiectul III de la Bac.
În plus, „Particularități ale unui text narativ / poetic”, „Particularităţile de construcţie a unui personaj”, „Relaţia dintre două personaje”, „Modul în care se reflectă o temă” și „Tema și viziunea despre lume” și sunt categorii ce conțin eseuri care reprezintă rezolvări conform baremelor aferente tuturor cerințelor întâlnite la Bacalaureat la limba și literatura română, ultimul subiect.
Subiecte limba și literatura română
Fie că trebuie să redactezi o lucrare despre viziunea autorului în poezia „Luceafărul”, dorești să afli principalele trăsături ale simbolismului sau vrei să citești mai multe despre regulile gramaticale, în „Limba și literatura română” vei găsi toate aceste materiale și multe altele.
-
Ion Limba și literatura română
Ion, opera scrisă de Liviu Rebreanu, este un roman apărut în perioada interbelică și ilustrează într-o manieră realistă universul satului ardelenesc din primele decenii ale secolului al XX-lea. Fiind (…)
-
Curente literare Limba și literatura română
Atunci când vei avea de făcut un eseu despre una dintre operele studiate de-a lungul liceului este foarte important să precizezi și curentul literar din care aceasta face parte. În felul acesta vei do (…)
-
Text argumentativ | Exemple Limba și literatura română
Ai învățat care este structura textului argumentativ cu ajutorul ghidului pe care echipa Liceunet ți-l pune la dispoziție, însă ai nevoie și de câteva exemple pentru a rezolva cu succes cea de-a doua (…)
-
Subiectul II Bac Română | Ghid Limba și literatura română
Din anul 2018 (inclusiv pentru anul acesta, 2021), examenul de Bacalaureat la limba și literatura română are o noua structură, iar cele mai multe modificări pot fi observate la cel de-al doilea subiec (…)
-
Teste de antrenament | Bac Română 2020 Limba și literatura română
O pregătire eficientă pentru examenul de Bacalaureat la limba română presupune exercițiu continuu, motiv pentru care reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării ți-au pus la dispoziție douăzec (…)
-
Luceafărul Limba și literatura română
Luceafărul este una dintre cele mai cunoscute poezii scrise de către poetul Mihai Eminescu, considerată de către criticii literari cea mai reprezentativă creație a autorului datorită faptului că inclu (…)
-
Moromeții Limba și literatura română
Romanul Moromeții aparține scriitorului român Marin Preda, iar cele două volume care îl compun prezintă lumea satului românesc din Câmpia Dunării înainte și după cel de-al doilea Război Mondial. Cele (…)
-
Moara cu noroc Limba și literatura română
Nuvela Moara cu noroc, scrisă de Ioan Slavici, a fost publicată în anul 1881, în volumul „Novele din popor”. Opera este considerată o nuvelă psihologică, de factură realistă, accentul fiind pus pe con (…)
-
Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război Limba și literatura română
Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ce redă drama lui Ștefan Gheorghidiu, person (…)
-
Povestea lui Harap-Alb Limba și literatura română
Povestea lui Harap-Alb, opera scrisă de Ion Creangă și publicată pentru prima oară în revista „Convorbiri literare” este un basm în care se îmbină elemente din folclor și elemente ale fantasticului. A (…)