Română
În categoria „Limba și literatura română” vei întâlni toate tipurile de eseuri, comentarii și texte necesare unui elev de liceu pentru a lua o notă cât mai mare la școală și la examenele importante precum Bacalaureatul.
Această materie este atât de importantă deoarece, indiferent dacă ești elev într-o clasă cu profil umanist sau real, vei studia limba și literatura română, iar la sfârșitul liceului vei susține cu siguranță Bacalaureatul din română.
Totodată, pe liceunet.ro vei găsi o pagină cu cei mai importanți autori români și date despre viața și opera fiecăruia.
Limba și literatura română - tipuri de texte
Deoarece știm că fiecare elev este diferit și că unii preferă să citească exemple concrete sau eseuri ample pentru a învăța despre un anumit subiect, în timp ce alții preferă lucrările schematice, unde pot citi pe scurt ideile esențiale, în categoria „Limba și literatura română” vei întâlni peste 10 categorii de texte.
De asemenea, aici vei avea acces la mai multe categorii create special pentru examenul de Bacalaureat. În plus, „Particularități ale unui text narativ / poetic”, „Particularitățile de construcție a unui personaj”, „Relația dintre două personaje”, „Modul în care se reflectă o temă” și „Tema și viziunea despre lume” și sunt categorii ce conțin eseuri care reprezintă rezolvări ale celui de-al III-lea subiect întâlnit la Bacalaureat la limba și literatura română.
Subiecte limba și literatura română
Fie că trebuie să redactezi o lucrare despre viziunea autorului în poezia „Luceafărul”, dorești să afli principalele trăsături ale simbolismului sau vrei să citești mai multe despre regulile gramaticale, în „Limba și literatura română” vei găsi toate aceste materiale și multe altele.
-
Moromeții Limba și literatura română
Romanul Moromeții aparține scriitorului român Marin Preda, iar cele două volume care îl compun prezintă lumea satului românesc din Câmpia Dunării înainte și după cel de-al doilea Război Mondial. Cele (…)
-
Enigma Otiliei Limba și literatura română
„Enigma Otiliei” este un roman de tip balzacian, obiectiv, realist și modern, scris de George Călinescu și publicat pentru întâia oară în anul 1938. Opera descrie în amănunt burghezia bucureșteană de (…)
-
Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război Limba și literatura română
Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu este un roman interbelic, modern, al experienței, subiectiv și de analiză psihologică, ce redă drama lui Ștefan Gheorghidiu, person (…)
-
O scrisoare pierdută Limba și literatura română
O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale face parte din categoria operelor dramatice, fiind o comedie realistă, care satirizează moravurile politice și sociale. Opera are drept scop corectarea anumi (…)
-
Ion Limba și literatura română
„Ion”, scris de Liviu Rebreanu, este un roman realist, obiectiv, interbelic, social, tradițional și modern care a fost publicat prima dată în anul 1920. Opera, considerată de către criticii literari o (…)
-
Text argumentativ - Teorie și Exemple Limba și literatura română
Pentru a putea scrie un text argumentativ corect și cât mai complex, este foarte important să cunoști atât structura pe care acesta trebuie să o aibă, cât și conectorii de care să ții cont atunci când (…)
-
Luceafărul Limba și literatura română
Luceafărul este una dintre cele mai cunoscute poezii scrise de către poetul Mihai Eminescu, considerată de către criticii literari cea mai reprezentativă creație a autorului datorită faptului că inclu (…)
-
Moara cu noroc Limba și literatura română
„Moara cu noroc” este o nuvelă scrisă de Ioan Slavici și publicată în anul 1881, în volumul intitulat „Novele din popor”. Opera este considerată o nuvelă psihologică, de factură realistă, accentul fii (…)
-
Iona Limba și literatura română
Iona este piesa de debut a scriitorului Marin Sorescu și a fost publicată pentru prima dată în anul 1968, în revista Luceafărul. Opera aparține teatrului neomodern postbelic și a fost numită de către (…)
-
Baltagul Limba și literatura română
Baltagul este un roman care îi aparține scriitorului român Mihail Sadoveanu și a fost publicat pentru prima oară în anul 1930, de către editura Cartea Românească. Opera descrie călătoria și încercăril (…)