Japonia

Caracterizare fizico-geografică

Așezare și vecini 

Japonia este o țară insulară, numită „Țara soarelui răsare” datorită poziției sale în extremitatea estică a Asiei. Arhipelagul Japonez se întinde pe latitudine de la tropice, în sud, până în zona polară, la nord. Acesta cuprinde peste 4000 de insule de diferite dimensiuni.

Japonia este înconjurată din toate părțile de apă, fiind situată între Marea Japoniei și Oceanul Pacific. Țărmul are o lungime de 27.000 km, iar suprafața sa este de 377.000 km2.

 


Connormah / CC BY-SA 3.0 / Harta localizării Japoniei

Relieful 

Japonia este formată din 4 insule importante: Honshu, Hokkaido, Kyushu și Shikoku. Acestea s-au format la îmbinarea plăcii tectonice a Pacificului cu cea a Filipinelor. Cea din urmă  (Placa Filipinelor) se scufundă sub placa Euroasiatică, formând o zonă de subducție. 

Captain Blood~enwiki / CC BY-SA 3.0 / Harta principalelor insule japoneze

Japonia este formată din 4 insule importante: Honshu, Hokkaido, Kyushu și Shikoku. Acestea s-au format la îmbinarea plăcii tectonice a Pacificului cu cea a Filipinelor. Cea din urmă (Placa Filipinelor) se scufundă sub placa Euroasiatică, formând o zonă de subducție. 

Japonia se găsește, astfel, într-o zonă tectonică și seismică foarte activă, care se numește Cercul de Foc al Pacificului. După cum sugerează și numele, acesta se cuprinde  extremitățile Oceanului Pacific, afectând atât zonele de coastă din Asia, cât și cele din America. Cercul de Foc al Pacificului este rezultatul îmbinărilor tectonice și a crustei pământului, care este destul de instabilă.

Datorită localizării într-o zonă tectonică activă, pe teritoriul Japoniei se regăsesc circa 250 de vulcani, dintre care numai vreo 80 sunt activi. De asemenea, circa 75% din suprafața Japoniei este acoperită de munți, care sunt dispuși în 3 mari lanțuri, de la nord la sud, în următoarea ordine: Munții Hida, Munții Kiso și Munții Akaishi. Cu toții sunt situați în insula Honshu.

Japonia are munți înalți, aici existând peste 25 de vârfuri care depășesc altitudin...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in