India

Așezare și vecini

India este o țară continentală, peninsulară și insulară din sudul Asiei, făcând legătura dintre Asia continentală și Oceanul Indian. Este poziționată pe paralela de 20o latitudine nordică și meridianul de 77o longitudine estică. Are vecini pe:

  • Nepal, China și Bhutan la nord;
  • Oceanul Indian în sud;
  • Pakistan și Marea Arabiei în vest;
  • Bangladeș, Myanmar și Golful Bengal în est.

CC BY-SA 3.0 / Harta Indiei

Lungimea totală a graniței terestre este de 14103 km, la care se adaugă cei 7000 de km de coastă. Se află pe locul 7 în clasamentul țărilor în funcție de suprafață, ocupând 3,3 mil. km2.

Relieful

Alcătuirea geologică a Indiei este variată, diferențiindu-se, astfel, două mari regiuni: 

  • platforme vechi; 
  • regiuni cutate (munți și podișuri formate prin încrețirea scoarței terestre). 

Componentă a platformei vechi este Platforma Indiei, care este un fragment al marelui continent nordic, Godwana. În urmă cu milioane de ani, Godwana s-a desprins și a migrat spre Asia, de care s-a lipit. Între cele două plăci (cea Indiană și cea Asiatică) are loc un proces de subducție, luând naștere lanțul Munților Himalaya. Placa Indiană înaintează și astăzi sub cea Asiatică, lucru ce duce la înălțarea Munților Himalaya cu 4 mm pe an.

Relieful Indiei este foarte variat, având atât regiuni de litoral și deșert, cât și munți înalți.

Relieful glaciar este cel mai bine dezvoltat în Munții Himalaya. Acesta este reprezentat prin ghețarul de tip himalayan, care nu are un circ propriu-zis – reprezentând un caz particular al ghețarilor alpini. Limita zăpezilor permanente începe de la 4700 m, iar masa mare de gheață permite dezvoltare unor limbi de gheață cu lungimi de 50 km, cu aspectul unor văi de gheață ce coboară cu mult sub limita zăpezilor permanente. Se impun printr-un ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in