Rezumat pe capitole

Capitolul 1: Cititoarea

Deși cei mai mulți dintre părinți își consideră copiii ca fiind cei mai buni, cei mai inteligenți, părinții Matildei întruchipează opusul acestei reguli. Ea are doar cinci ani și jumătate, dar știe să vorbească asemeni adulților încă de la vârsta de doi ani. Îi place să citească, spre nefericirea părinților ei, doi oameni limitați, lipsiți de educație și bun simț.

Matilda are un frate pe nume Michael, pe care părinții îl consideră ca fiind normal, întrucât e lipsit de preocupări de natură intelectuală. În timp ce Michael le seamănă părinților, Matilda n-ar fi putut fi mai diferită de ei, iar din acest motiv, ea se simte mereu neînțeleasă.

În fiecare după amiază, mama ei joacă bingo, iar tatăl lucrează. Atunci, Matilda merge la biblioteca publică, pentru a se delecta cu ocupația ei preferată: lectura. Doamna Phelps, bibliotecara, este puțin îngrijorată văzând-o pe fetiță nesupravegheată, însă îi susține pasiunea. Ea îi oferă fetiței și cărți destinate cititorilor mai mari, precum „Marile Speranțe”, pe care aceasta le citește pe nerăsuflate. Văzând-o atât de fericită, doamna Phelps o învață să împrumute cărți, pentru ca micuța să le poată lua acasă.

Capitolul 2: Domnul Wormwood, cel mai grozav vânzător de mașini

Domnul Wormwood, tatăl Matildei, se ocupă cu vânzarea de mașini uzate. Afacerea lui este îndoielnică, întrucât acesta își înșeală clienții, care ajung întotdeauna să plătească sume mult prea mari pentru ceea ce li se oferă. Mândru de sine, el își învață copiii trucurile pe care le folosește pentru a vinde cât mai multe mașini, sperând că Michael îi va călca pe urme în viitor.

Matilda este mai puțin impresionată decât Michael de metodele tatălui ei și nu ezită să-i spună că modul în care acționează este necinstit. Domnul Wormwood își pierde cumpătul, iar mama fetei îl susține. Apoi, părinții îi interzic Matildei să citească în timpul cinei, obligând-o să se uite cu ei la televizor. Matilda supraviețuiește reprimându-și mereu emoțiile negative. Când această metodă nu mai este de ajuns, ea decide să se răzbune pe părinții ei cu ajutorul unor mici farse.

Capitolul 3: Pălăria și lipiciul

Matilda începe demersurile pentru micile răzbunări. Mai întâi, aplică lipici pe pălăria tatălui ei, pentru ca aceasta să i se lipească de cap. Fiindcă nu o poate dezlipi, doamna Wormwood soluționează problema tăind pălăria de pe capul soțului ei. Acesta rămâne parțial chel, ceea ce o amuză grozav pe fiica lui.

Capitolul 4: Fantoma

În săptămâna următoare, domnul Wormwood este mai puțin agresiv cu fiica lui. Într-o zi, însă, el se întoarce furios de la serviciu și își îndreaptă nemulțumirea către Matilda, care citește din nou în loc să se uite la televizor. Astfel, îi ia cartea din mână și-i rupe paginile, deși fetița îi spune că aceasta nu e cartea ei, ci o împrumutase de la bibliotecă. Ea realizează, însă, că e posibil ca t...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in