Ulciorul de aur
„Ulciorul de aur” (Urciorul de aur), nuvela scrisă de E.T.A Hoffmann, este una dintre dintre operele propuse de către reprezentații Ministerului Educației și Cercetării pentru a fi studiate în clasa a XII-a, atunci când vei parcurge tematica „Omul romantic”.
Pentru că este foarte probabil ca un fragment din acest text să se regăsească în manualul tău școlar, echipa Liceunet îți pune la dispoziție materialul „Ulciorul de aur - Rezumat”. Aici vei găsi o prezentare succintă a evenimentelor narate, dar și explicații care te vor ajuta să înțelegi mai bine textul.
Rezumat
„Ulciorul de aur” (Urciorul de aur) e o nuvelă cu elemente de basm, scrisă de E.T.A. Hoffmann. Această operă a fost publicată în prima variantă în anul 1814 și apoi în varianta definitivă, prelucrată, în 1819. Face parte din prima perioadă de creație a marelui autor romantic și din ciclul intitulat „Fantezii în maniera lui Callot”. „Ulciorul de aur” aparține curentului romantic prin prezentarea conflictului dintre cotidianul restrictiv, care condamnă la mediocritate și imaginația poetică, revelatoare a unei realități profunde, inaccesibilă prin intermediul simțurilor sau rațiunii.
Acțiunea nuvelei se petrece în Dresda, în ziua Înălțării Domnului. Eroul principal, Anselmus, este un student solitar și foarte ghinionist, care are de multe ori de suferit de pe urma stângăciei cu care se comportă în societate. Trecând în grabă prin Poarta Neagră a orașului, lui Anselmus i se întâmplă să răstoarne din neatenție coșul cu mere al unei precupețe bătrâne. Aceasta, asemenea unei vrăjitoare – și numai pentru atâta lucru – îl blestemă pe erou într-un mod cumplit: „Da, da, aleargă tu, fiu al Satanei... în cristal ai să cazi în curând, în cristal!”. Tânărul, frustrat și rușina...