Tartuffe
„Tartuffe” este o comedie scrisă de Molière și are ca temă centrală ipocrizia și dorința de parvenire, reflectate prin acțiunile personajului eponim al operei. Acest text a fost inclus în programa pentru disciplina literatură universală, clasa a XI-a, și este posibil să îl studiezi atunci când vei parcurge capitolul „Omul clasic”.
Așadar, pentru o mai bună înțelegere a textului, dar și pentru a putea da răspunsurile corecte la întrebările din manualul școlar, este esențial să cunoști secvențele-cheie ale operei.
Rezumat
„Tartuffe” e o comedie scrisă de Molière în 1664. A fost jucată în premieră în același an, la Palatul Versailles, în fața regelui Ludovic al XIV-lea. Suveranul a apreciat piesa și a fost amuzat de ea, dar cu toate acestea a interzis punerea ei în scenă în viitor, cât și publicarea textului. Această cenzură absurdă se datorează cel mai probabil influenței episcopului de atunci al Parisului, un om deosebit de apropiat de rege, fiindu-i confident și în trecut, chiar tutore. Un fapt interesant de luat în calcul este faptul că piesa condamnă ipocrizia religioasă sau falsa pioșenie. „Tartuffe” e o satiră puternică și subtilă, care denunță planurile de profitor ale personajului omonim, un tip de caracter, al „impostorului”, care își urmărește doar câștigul personal, sub masca „virtuților” sale „creștine”.
Doamna Pernelle și fiul ei, Orgon, se află sub farmecul lui Tartuffe, pe care îl prețuiesc nespus, orbește, văzând în el o persoană pioasă și cu totul respectabilă. Dimpotrivă, toate celelalte personaje din familia și anturajul lor îl recunosc pe impostor așa cum este el. Aceștia nu pot să îi suporte prezența și încearcă să-l demaște pe fățarnic, avertizându-i pe cei doi în privința influenței nefaste sub care se află. În primul act, drept răspuns la pledările lor insistente, doamna Pernelle le părăsește revoltată casa, numindu-și nora Elmira, excentrică, iar pe fratele ei, moralizator fără pereche. Pe nepotul ei, Damis, îl crede nebun și este indignată peste măsură de Dorina – fata în c...