Scrisorile persane
„Scrisorile persane” este un roman epistolar apărut în anul 1721 și aparține scriitorului francez Montesquieu. Acest text este inclus în programa pentru disciplina literatură universală, clasa a XI-a, de aceea este foarte probabil să întâlnești un capitol din acest text atunci când vei parcurge tematica „Omul luminilor”.
Citește „Scrisorile persane - Rezumat” și vei afla care sunt subiectele principale pe care Uzbec și Rica le abordează în scrisorile pe care le trimit corespondenților din țara lor.
Rezumat
„Scrisorile persane” e un roman epistolar apărut în 1721. Eroii operei, Rica și Uzbec, sunt doi persani care călătoresc în Paris și în alte orașe europene, întreținând în acest timp, o corespondență (fictivă) cu cei de acasă. Pe această cale, autorul operei, baronul de Montesquieu, face o critică tăioasă și plină de umor a societății franceze, dar și a celei europene în general. Pentru Rica și Uzbec, Europa e un tărâm nou și ciudat. Însă, având privilegiul de a proveni dintr-o cultură foarte diferită de cea pe care o descoperă, cei doi observă cu ușurință neajunsurile morale ale acesteia din urmă. Remarcile lor uimite și contrariate, dezvăluie absurditatea multor concepții ale europenilor, legate de societate, politică, religie și nu numai.
Rica și Uzbec părăsesc Ispahanul, orașul lor natal, în 1711. Cei doi călători, foarte buni camarazi, au totuși personalități destul de diferite. Uzbec e foarte atașat de patria sa, în care joacă un rol social important. El decide însă să fugă în Occident pentru a scăpa de anumite represalii de care e amenințat. Din cauza corupției de la curtea Ispahanului, afacerile sale i-au adus mulți dușmani influenți. În același timp, ...