Caracterizare

Primele călătorii pe mare ale tânărului fiu al comerciantului

Robinson Crusoe este protagonistul și personajul-narator al romanului „Robinson Crusoe”, de Daniel Defoe. El s-a născut în 1632, la York, în Anglia de Nord. Chiar și copil fiind, Robinson visează să plece pe mare și să se bucure de aventuri. Tatăl lui Robinson este un comerciant înstărit, de succes, originar din Bremen. Cu toate acestea, el dorește să-și descurajeze fiul de la a călători pe mare. Avertismentele lui nu-l opresc pe tânărul încăpățânat, care nu cere permisiunea tatălui când decide să plece de acasă. Despre mama lui Robinson nu cunoaștem nimic.

Robinson ignoră avertismentele tatălui și este atras în orașul-port Hull de către o cunoștință, alături de care urma să călătorească până la Londra. La început, tânărul fiu al negustorului nu este obișnuit să navigheze. Așadar, are rău de mare încă de la prima călătorie. Drept consecință, îi este teamă, fiindcă o furtună se apropie, iar vasul se clatină. Cu toate acestea, el se obișnuiește rapid cu viața pe mare.

Opt zile mai târziu, are loc o altă furtună. Robinson, înspăimântat, naufragiază în apropierea coastei engleze. În final, este salvat, dar îi e mult prea rușine pentru a se întoarce acasă. La scurtă vreme, el primește o ofertă din partea unui căpitan prietenos, care-l invită să-l însoțească până pe coasta Guineei. Tânărul aventurier dorește încă să vadă lumea și decide să navigheze alături de el. Ia cu sine bunuri de schimb ieftine, pe care dorește să le vândă în Africa, pentru profit. Căpitanul devine un bun prieten pentru Robinson, cu o atitudine paternă, și-l învață matematică, precum și multe alte lucruri despre navigarea pe mare.

Capturat de pirați

Vasul lui Robinson este atacat de pirați în preajma Insulelor Canare. Echipajul încearcă să scape, dar pirații îi prind din urmă. După o bătălie teribilă și însângerată, pirații se dovedesc a fi mai bine înarmați și superiori, astfel încât echipajul și Robinson sunt forțați să se predea.

Întregul echipaj este capturat și dus la Saleh, un port maur. Cea mai mare parte a echipajului este apoi transportată departe de apă. Totuși, Robinson rămâne în port și devine sclavul căpitanului piraților. Fiindcă este tânăr și capabil, trebuie să facă treburi domestice pentru căpitan. Chiar dacă rămâne prizonier timp de doi ani, Robinson nu renunță niciodată la intenția de a evada într-o zi, ceea ce și reușește păcălindu-și supraveghetorul.

Într-o zi, el este trimis la pescuit, alături de un gardian. După ce nu reușesc să prindă mare lucru, Robinson sugerează să se îndepărteze și mai mult de mal, în largul mării. El speră ca, astfel, să obțină un avantaj. Când se îndepărtează destul, puternicul și vicleanul Robinson se furișează pe la spatele gardianului său și îl aruncă peste bord. El e convins că acesta va reuși să ajungă la mal, întrucât este un bun înotător. Aceasta demonstrează compasiunea lui Robinson, care, norocos fiind, e descoperit în ultimul moment de un vas comercial portughez. Astfel, e salvat și adus în Brazilia.

Aventură și naufragiu

Robinson...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in