Rinocerii

În manualul de clasa a XII-a este posibil să întâlnești și un fragment din opera „Rinocerii” de Eugen Ionescu.

Dacă nu ai reușit încă să citești această operă care aparține teatrului absurdului sau nu îți mai amintești exact firul evenimentelor, te sfătuim că citești rezumatul operei „Rinocerii”.

Rezumat

„Rinocerii” de Eugen Ionescu sau Eugène Ionesco e o piesă reprezentativă pentru ceea ce a fost numit de critică „Teatrul absurdului”. Piesa a fost pusă în scenă pentru prima dată în Germania în anul 1959, iar odată cu traducerile care au urmat, a fost jucată din 1960 și în diverse alte țări, inclusiv Franța, țara adoptivă a acestui autor născut în România. E important însă să precizăm că Eugen Ionescu a copilărit în Franța și și-a petrecut doar adolescența și prima tinerețe în România. În acest interval, el a publicat într-adevăr și în română, însă maturitatea sa creativă o atinge cu piesele sale de teatru scrise toate, în afară de prima, în limba franceză. „Rinocerii” a dobândit rapid o popularitate internațională și e interesant de remarcat un fapt istoric ce ține de această popularitate: inspirată, în mare parte, de fenomenul nazismului, e oarecum ironic că această piesă a avut premiera și primul ei triumf în Germania, țară în care cu doar foarte puțini ani în urmă se dezvoltase „cea mai spectaculoasă epidemie ideologică a secolului XX”.

Acțiunea piesei se desfășoară într-un orășel de provincie. În primul act e duminică dimineață, vara. Doi prieteni, Berenger și Jean, intră în scenă, care e una din piețele acestui orășel. Prietenii se așează la o masă, pe terasa unei cafenele. Berenger, funcționar într-un birou, are o fire timidă. În schimb, Jean este dezinvolt și egocentric. Cu pretențiozitate, acesta îl critică pe Berenger. Din punctul de vedere al lui Jean, prietenului său îi lipsește cu totul personalitatea. Berenger se apără împotriva criticilor ce îi sunt aduse, însă fără prea mare convingere.

Pe neașteptate, un rinocer își face apariția și trece prin piață. Câțiva localnici privesc animalul șocați, însă după trecerea acestuia își reiau ocupațiile de până atunci, ca și cum nimic special nu s-ar...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in