Ponticele
„Ponticele” cumulează al doilea ciclu de poeme pe care poetul Ovidius le-a scris în timpul exilului la Tomis. Pentru că această operă este inclusă în programa pentru disciplina literatură universală, clasa a XI-a, este foarte important să cunoști detaliile importante despre acest ciclu de poeme epistolare.
Așadar, pentru a veni în ajutorul tău, profesorii noștri de literatura universală îți pun la dispoziție rezumatul ciclului de poeme „Ponticele”, unde vei găsi informații despre tema acestor scrisorii, vei afla cui au fost adresate, dar și alte detalii importante.
Rezumat
Ovidius Publius Naso a scris „Ponticele” între anii 16 și 12 înainte de Hristos, în timpul exilului său la Tomis, Constanța de azi. Surghiunul marelui poet latin a venit din ordinul împăratului Augustus, însă motivele pe care acesta din urmă le-a avut, rămân, până în zilele noastre, neclarificate. Opera în sine reprezintă al doilea ciclu de poeme ale exilului, după „Tristele” și, formal, este o colecție de scrisori, compuse în versuri, pe care Ovidiu nu le-a trimis direct, ci le-a adresat simbolic prietenilor, soției sale și cunoscuților sub protecția căreia se afla la Roma. Prin intermediul lor, poetul pledează pentru sine, cerând să fie iertat și primit înapoi în patria sa – ceea ce nu va avea să se întâmple niciodată. Lamentarea lui Ovidiu are o rezonanță lirică profundă, melancolia, sentimentul alienării pe un tărâm străin și ostil, nostalgia pentru patria pierdută, sunt mari teme ale acestor poeme epistolare.
O diferență semnificativă dintre „Tristele” și „Ponticele, constă din atitudinea schimbată a poetului, care în acest din urmă ciclu de poeme epistolare nu se mai teme să își numească destinatarii. Așadar, cele patruzeci și șase de epistole ale acestei opere se ...