Oedip rege

„Oedip rege” este una dintre piesele scrise de Sofocle, iar pentru că tratează tema omului antic, este posibil să întâlnești un fragment din acest text și în manualul tău de literatură universală pentru clasa a XI-a.

Astfel, dacă vrei să îți reamintești cine a fost Oedip și care este previziunea pe care i-a făcut-o oracolul din Delfi, te sfătuim să accesezi rezumatul „Oedip rege”. Profesorii noștri au povestit în detaliu acțiunea acestei opere tragice, astfel că îți va fi mai ușor să înțelegi textul.

Rezumat

Sofocle e unul dintre cei trei mari autori tragici ai Antichității grecești, mai celebrat însă, decât Eschil și Euripide, încă din timpul vieții. La vremea sa se țineau în Atena, în cadrul unor festivaluri religioase, competiții dramatice, iar Sofocle a câștigat nu mai puțin de optsprezece dintre acestea, niciodată căzând pe un loc mai jos decât al doilea. Din cele 123 de piese pe care se crede că le-a scris, din nefericire numai șapte au supraviețuit până în zilele noastre. „Oedip rege”  face parte dintre aceste foarte puține opere și e interesant de luat în considerare că nu a fost o piesă câștigătoare. În schimb, faima, importanța sa și influența (nu doar literară) pe care o va exercita de-a lungul veacurilor, până în prezent, vor fi nemăsurate și deja Aristotel, în „Poetica”, recunoaște piesa lui Sofocle ca pe un model artistic suprem, „apoteoză a tragediei”. În „Poetica”, lucrare ce reprezintă însuși debutul teoriei literare, Aristotel analizează „Oedip rege” și oferă prima definiție cunoscută a tragediei. „Funcția” ei e aceea de „catarsis”, adică de a „purifica” spectatorul prin a-l face să experimenteze emoții puternice – în special, de milă și frică – el ajungând, prin contemplarea unei drame, la capacitatea de a avea simpatie și la o cunoaștere mai apropiată a naturii umane.

Acțiunea piesei începe în timpul unei epidemii de ciumă care lovise antica cetate a Tebei. Lângă porțile palatului sunt adunați cetățeni de toate vârstele, îmbrăcați în doliu și însoțiți de preoți. Aceștia îi cer lui Oedip să găsească soluția salvatoare pentru toți. Regele Tebei le răspunde supușilor că l-a trimis deja pe cumnatul său, Creon, la oracolul din Delphi, pentru a afla cauza molimei și felul prin care ea poate fi înlăturată. Creon se întoarce chiar în timpul acestei discuții și declară ceea ce a aflat de la oracol: ciuma va părăsi orașul, numai atunci când cel care l-a omorât pe Laios – regele cetății înaintea lui Oedip – va fi pr...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in