Odiseea

Împreună cu „Iliada”, „Odiseea” alcătuiește un grup de două epopei atribuite binecunoscutului rapsod Homer. Opera a fost scrisă în cea de-a doua jumătate a secolului al VIII-lea î.Hr., fiind totodată una dintre cele mai vechi și faimoase opere literare din mitologia antică. „Odiseea” relatează aventurile regelui Odiseu (Ulise) în drumul său către casă, după încheierea războiului troian. 

Textul este amplu, fiind împărțit în 12 200 de versuri, organizate în douăzeci și patru de cânturi. Acestea descriu peripețiile regelui în urma a zece ani de război, cărora li se adaugă alți zece ani de aventuri petrecute la întoarcerea pe insula Itaca. Aceste aventuri debutează cu părăsirea ruinelor orașului Troia cu douăsprezece corăbii și jefuirea tracilor kikoni, aliați ai troienilor, care îi alungă ulterior. 

Împreună cu însoțitorii săi, Ulise ajunge pe insula Lotofagilor. Unii dintre oamenii regelui mănâncă din fructele lor, după care uită cu totul de patria lor, Itaca. Oamenii rămași pornesc apoi, împreună cu Ulise, pe insula ciclopilor. Ciclopii sunt creaturi m...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in