Medeea

Programa pentru disciplina literatura universală, clasa a XI-a, prevede și studierea tragediei antice „Medeea”, scrisă de dramaturgul grec Euripide. Astfel, dacă vrei să știi exact firul evenimentelor petrecute, cine a fost Medeea și cum s-a răzbunat pentru faptul că a fost părăsită de Iason, căpetenia argonauților, pentru prințesa Corintului, accesează „Medeea - Rezumat” și vei toate informațiile de care ai nevoie.

În plus, acest material îți va fi de mare ajutor în cazul în care nu îți mai amintești cum trebuie structurată o astfel de întrebare, dar te va ajuta și să înțelegi mai bine textul lui Euripide, întrucât limbajul folosit este unul cât mai pe înțelesul tău.

Rezumat

Medeea” este o tragedie antică, scrisă de dramaturgul grec Euripide. A fost pentru prima dată pusă în scenă în anul 431 înainte de Hristos, în cadrul „Dionisiei” de atunci. Astfel erau numite sărbătorile religiose – și în același timp, festivalurile culturale – în care se organizau mari concursuri de teatru, în Orașul Dionisia. „Medeea” nu a fost o piesă câștigătoare, ci chiar a fost așezată de juriu, împreună cu tetralogia din care făcea parte, pe ultimul loc. Asta s-a datorat efectului extrem de neplăcut, pe care piesa l-a avut asupra publicului. Deși șocantă la prima audiție, expresia folosită de Euripide a fost una inedită și revoluționară, introducând o nouă dinamică în teatru, menită să captiveze sensibilitatea unor spectatori – și cititori – ce încă aveau să vină.

Subiectul redat e unul bine-cunoscut de grecii antici, din mitologie. Iason, căpetenia argonauților, o părăsește pe eroină pentru prințesa Corintului. Medeea se răzbună – răzbunarea fiind o temă centrală a piesei – într-un mod deopotrivă calculat și brutal, omorând copiii pe care îi avea cu Iason și pe noua lui soție, pentru a-l lăsa pe celălalt singur și cuprins de cea mai mare durere pe care i-ar fi putut-o provoca. După aceasta, eroin...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in