Maestrul şi Margareta

Mihail Afanasievici Bulgakov (1891 - 1940) a fost un intelectual rus de origine ucraineană. În romanul „Maestrul și Margareta”, acesta prezintă societatea comunistă din Moscova anilor ‘30.

Dacă dorești să îți reîmprospătezi memoria și să citești cele mai importante detalii din carte, accesează cu încredere „Maestrul și Margareta - Rezumat”.

Rezumat

Mihail Afanasievici Bulgakov (1891 - 1940) a fost un intelectual rus de origine ucraineană. Profesează ca medic pe front și într-o comună de lângă Kiev, iar în 1920 renunță la medicină și se dedică scrisului. I se refuză dreptul de a publica și de a părăsi țara, iar piesele sale sunt scoase din programa teatrelor. Trimite mai multe scrisori lui Stalin și guvernului țării în care prezintă condiția sa de scriitor căruia i se interzice dreptul de a crea. De asemenea, cere insistent să fie lăsat să părăsească temporar țara. În urma unei convorbiri telefonice cu însuși Stalin, Bulgakov este reangajat la teatru. Se căsătorește de trei ori, ultima lui soție fiind Elena Sergheevna, care i-a servit model pentru Margareta. Aceasta îi este și dactilografă, deoarece Bulgakov orbește în ultima perioadă a vieții sale. Face ultimele retușuri ale romanului „Maestrul și Margareta” de pe patul de moarte. La 10 martie 1940, după îndelungate suferințe, scriitorul moare în propria locuință. Romanul apare pentru prima dată în U.R.S.S. în 1966 - 1967.

În romanul „Maestrul și Margareta”, societatea comunistă din Moscova anilor ‘30 este stăpânită de coborârea diavolilor pe pământ. Prima apariție a necuratului în acest roman are loc în timpul unui dialog dintre Mihail Alexandrovici Berlioz, redactorul-șef al unei reviste literar- artistice și președintele unei grupări literare și poetul Ivan Nikolaevici Ponîrev, care scrie sub pseudonimul Bezdomnîi: „... din pâcla deasă se înfiripă un cetățean străveziu, cu o înfățișare nespus de ciudată”. Această apariție se recomandă ca fiind Koroviev, consultantul profesorului de magie neagră, Woland. Koroviev îi uimește pe cei doi interlocutori prin ceea ce le spune. Acesta îi prezice lui Berlioz că va muri de mâna unei femei și lui Ivan Nikolaevici îi spune că nu va mai ajunge în seara respectivă la ședința de la „Massolit” fiindcă Aniușka a vărsat uleiul pe care l-a cumpărat. Împlinirea prezicerilor lui Koroviev, consilierul diavolului, face ca poetul Ivan Nikolaevici să ajungă răvășit la un spital de nebuni, unde îl va întâlni pe Maestru.

După moartea lui Berlioz,...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in