Legenda secolelor

Ești elev în clasa a XII-a, iar la disciplina literatură universală ai primit cerința de a realiza rezumatul operei „Legenda secolelor” de Victor Hugo?

Citind acest eseu îți vei reaminti care este tema acestei opere și ce vrea autorul să transmită, dar vei reuși și să înțelegi de ce este considerată singura adevărată epopee franceză. În plus, vei fi sigur să rezumatul scris de tine este unul care va primi nota maximă.

Rezumat

„Legenda secolelor”, scrisă de Victor Hugo între anii 1855 și 1876, este o operă compusă dintr-un ciclu de poeme care înfățișează istoria și evoluția umanității, „ascensiunea sa spre lumină”, așa cum o prezintă autorul în prefața sa. În această operă, Victor Hugo observă specia umană ca pe „un mare individ colectiv” care îndeplinește epocă de epocă o serie de acte transmise în prezent deopotrivă de istorie și legendă. Cele două înfățișări ale trecutului sunt considerate complementare și la fel de veridice. Și istoria, și legenda prezintă în mod exemplar actele omului, natura și devenirea sa continuă. Așadar, „Legenda secolelor” urmărește într-o redare lirică acest „mare filon al misteriosului labirint uman, Progresul”, iar această abordare specifică a desăvârșirii sensibilități umane de-a lungul secolelor e tema centrală a operei care face din ea o importantă lucrare a romantismului francez.

„Legenda secolelor” e o operă proteică – altfel spus, multiformă – care urmărește evoluția omului prin poeme care sunt pe rând lirice, epice și satirice. Autorul nu a căutat să redea cu precizia unui docu...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in