În căutarea timpului pierdut

Roman în șapte volume, „În căutarea timpului pierdut” a fost scris de Marcel Proust între anii 1913 și 1927. Eroul acestei opere este și naratorul ei - un foarte probabil alter ego al autorului însuși. 

Citind rezumatul romanului „În căutarea timpului pierdut” vei putea observa momentele-cheie din cele 7 volume scrise de Proust și îți vei reaminti desfășurarea acțiunii și trăsăturile definitorii ale personajelor principale.

Rezumat

Roman în șapte volume, „În căutarea timpului pierdut” a fost scris de Marcel Proust aproximativ între anii 1913 și 1927. Eroul acestei opere este și naratorul ei - un foarte probabil alter ego al autorului însuși. Interesant că niciodată eroul nu e numit direct de niciunul dintre nenumăratele personaje cu care interacționează și care populează acest roman aproape interminabil. Prenumele Marcel apare doar de două ori pe tot parcursul operei și îi poate fi, totuși, atribuit. Marcel așadar, e un boem, un personaj lipsit de griji, care se bucură de compania și plăcerile înaltei societăți. El reflectă asupra timpului, pe parcursul experiențelor sale, multe din ele reconstruite prin memorie.

Romanul oferă o viziune modernă asupra timpului, influențată de lucrările filosofului francez Henri Bergson. În acest sens, romanul lui Marcel Proust e o demonstrație narativă a unei observații filosofice. Timpul e subiectiv și involuntar, așadar amintirile pot irupe oricând, în cotidianul unei zile din prezent, sfâșiindu-i pe neașteptate textura. Acest fenomen se petrece atunci când eroul intră în contact prin intermediul simțurilor sale cu un lucru ce evocă subit trecutul și deschide o punte spre acesta.

În primul volum, „Swann”, e descris Combray-ul, unde micul Marcel își petrece vacanțele în familie. Marcel e un copil contemplativ, vizitat de reverii, atras de farmecul naturii și de conturul clopotnițelor văzute de la depărtare. Combray e un sat imaginar, în care se întâlnesc două drumuri, pe care Marcel se plimbă adesea. Totodată, cele două drumuri corespund simbolic cu cele două părți ale acestui volum și respectiv cu cele două „vârste” ale copilăriei lui Marcel. În prima parte e descrisă prietenia dintre acesta și Gilberte, fiica lui Swann și a lui Odette, care mai târziu va deveni Madamme Swann. Gilberte e o copilă misterioasă, care îl are în preajmă pe scriit...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in