Imnuri către noapte

Programa pentru disciplina literatură universală, clasa a XII-a, prevede studierea mai multor texte care aparțin romantismului, iar printre acestea se numără și opera „Imnuri către noapte”, scrisă de Novalis.

Pentru ca tu să înțelegi mai bine această capodoperă reprezentativă pentru prima perioadă a romantismului german am conceput acest material care conține un rezumat amănunțit al textului. 

Rezumat

„Imnuri către noapte”, apărut pentru prima dată la 1800, este un celebru volum de poezie scris de Novalis și recunoscut ca o capodoperă reprezentativă pentru prima perioadă a romantismului german. Opera e compusă în cea mai mare parte în proză ritmică și doar al șaselea imn, sfârșitul celui de-al patrulea și trei părți din al cincilea sunt în versuri. „Imnurile către noapte” au un accent personal grav, fiind dedicate iubitei poetului, Sophie von Kuhn, care a murit la numai 15 ani. Viziunea poetică însă atinge universalul, deoarece noaptea la Novalis, reprezintă dimensiunea nudă și originară a cosmosului, din care viața se naște, iar apoi se desfășoară în toate formele ei, pentru a se întoarce înapoi, în același mediu primordial al întunericului. În contrast, ziua reprezintă dimensiunea lim...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in