Iliada

„Iliada” este o epopee care stă la baza culturii occidentale, atât prin vechimea sa, cât și prin marea sa valoare literară. Este o operă compusă oral și transmisă pe această cale de-a lungul mai multor generații, iar prima sa variantă scrisă datează aproximativ din secolul al VIII-lea î.Hr. . Tradițional, „Iliada” este atribuită lui Homer (sau Homeros), poet epic și aed, care după spusele lui Herodot („părintele istoriei”), s-a născut în Ionia sau în insula Chios, cam în aceeași eră. De altfel, Homer are cel puțin șapte biografii recunoscute, desigur, fiecare din ele fictivă într-o măsură sau alta. Ca „poet suveran”, „primul și cel mai mare dintre poeții epici”, naționalitatea lui Homer a fost disputată de mai multe popoare antice, fiecare din acestea dorind să demonstreze că nașterea sa a avut loc pe meleagurile acelor țări. Astfel se explică și etimologia numelui: acesta ar însemna „ostatec”, dacă e să dăm crezare biografiei ce spune că marele rapsod a fost un babilonian, pe numele său adevărat, Tigranes, care și-a schimbat, însă, acest nume atunci când ar fi fost luat în captivitate de către greci.

Dar mai populară e înțelegerea numelui Homeros ca „cel orb”. Deși în mare parte contradictorii, toate biografiile lui Homer tind să recunoască faptul că acesta a fost nevăzător. Și aici, însă, poate să fie vorba de o convenție. Homer ar fi considerat „orb”, numai fiindcă nu vede ca toți ceilalți, ci e „posedat” de o „viziune divină”, care îi permite să privească în interiorul lumii zeilor și a eroilor, arătându-le obiectiv viciile și virtuțile exemplare. Datorită „orbirii” sale, Homer citește și poate să recite corect și sublim istoria și miturile.

„Iliada” (împreună cu „Odiseea”) și-a dovedit din plin universalitatea în toate epocile de la creația ei, până în prezent, prin scenele exemplare prin care sunt înfățișate, întotdeauna relevant și firesc, frumos și înălțător, marile tem...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in