Gargantua și Pantagruel

„Gargantua și Pantagruel”, romanul satiric scris de François Rabelais, este un text inclus în programa pentru disciplina literatura universală, iar cel mai probabil se va regăsi și în manualul tău școlar. Astfel, dacă vrei să fii în totalitate pregătit pentru această materie este important să citești operele pe care le vei studia sau măcar un rezumat al acestora. În cazul romanului scris de Rabelais, profesorii îți pun la dispoziție materialul „Gargantua și Pantagruel - Rezumat”.

Rezumat

„Gargantua și Pantagruel” e un roman satiric, în cinci cărți, compus de François Rabelais începând din 1532, ultimul volum fiind publicat postum, în 1564. Prima carte poartă titlul „Gargantua”, iar celelalte sunt reunite sub numele „Pantagruel”. Aceasta este o ordine cronologică a istoriei celor doi eroi dată de editori după moartea autorului. Este o ordine potrivită biografic, Gargantua fiind tatăl lui Pantagruel, însă, în realitate, Rabelais a scris „Gargantua” la doi ani după prima carte despre „Pantagruel”. În parte, asta se datorează efortului autorului de a sonda originile lui „Pantagruel” și de a conferi existenței sale și a tatălui său conotații mitologice, folclorice sau fantastice mai profunde și cumva mai justificabile din punct de vedere cultural.

De exemplu, Garagantua se naște în urma unei sarcini de unsprezece luni, din urechea mamei sale, asemenea Atenei din urechea lui Zeus. Iar acest gigant este un personaj împrumutat de Rabelais din povestirile folclorice ale Franței, numele său fiind asociat cu monumentele megalitice lăsate de celți pe teritoriul țării. Pe lângă valoarea sa literară, trebuie să luăm în considerare importanța socială a acestei opere. În secolul al XVI-a, ea a fost un puternic atac satiric la adresa instituțiilor universitare și juridice ale vremii. Tineri umaniști și reformatori au simpatizat cu Rabelais și au fost animați de mesajul lui, ajungând chiar să formeze o mișcare de rejuvenare a culturii franceze. 

În cuvântul său înainte la „Gargantua”, autorul își previne cititor...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in