Frații Karamazov

După cum vei vedea și în începutul acestui material numit „Frații Karamazov | Rezumat”, opera literară „Frații Karamazov” reprezintă ultimul roman scris de Dostoievski. E și cel mai mare dintre romanele sale, iar asta nu doar ca întindere, el adunând chiar și în edițiile „de buzunar”, cu fontul cel mai mărunt, cam o mie de pagini.

În acest rezumat vei găsi într-un singur loc momentele-cheie ale romanului scris de Fiodor Dostoievski între anii 1878 - 1880 și să îți poți reaminti firul narativ și personajele. Astfel, vei putea scrie propriile tale lucrări și teme de casă atunci când vei studia Frații Karamazov la literatură universală.

Rezumat

Frații Karamazov” e ultimul roman scris de Dostoievski. E și cel mai mare dintre romanele sale, iar asta nu doar ca întindere, el adunând chiar și în edițiile „de buzunar”, cu fontul cel mai mărunt, cam o mie de pagini. „Frații Karamazov” e „mare” mai ales prin importanța sa spirituală, fiind una din pietrele de temelie ale literaturii universale. A exercitat o influență puternică și vastă asupra literaturii moderne și nu numai, dovadă că această operă continuă să fie un teren la fel de fertil - ca și la apariția lui - pentru gândirea și întreaga viață interioară a omului modern. Vorbim așadar de un roman filosofic care cuprinde teme vii, cele care sunt trăite și frământă și omul prezent.

Fiind vii, aceste teme sunt deopotrivă întrebări, iar cea mai mare dintre ele ar fi: există sau nu Dumnezeu? Indiferent de răspuns, care e desigur, imposibil, se pune problema cum afectează această întrebare existența umană? Mai particular spus, ce face ca omul modern să „evolueze” sau ce îl salvează: credința sau îndoiala rațională? Apoi, care e sensul civilizației într-un univers lipsit de Dumnezeu, adică lipsit de armonie? În acest foarte posibil haos, fără legi cunoscute în afară de cele fizice și cele create de oameni, există liber arbitru? și dacă există, atunci de ce este acesta o povară? Care e sensul liberului arbitru când cele mai mari ideal...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in