Fedra

„Fedra - Rezumat” este un material care îți va fi de mare folos în clasa a XI-a, la disciplina literatură universală, atunci când vei parcurge tematica „Omul clasic”. Pentru a te ajuta să îți reamintești momentele cheie ale acestei tragedii scrise de Jean Racine, profesorii Liceunet au conceput acest material, care conține o prezentare succintă a celor cinci acte ale operei.

În plus, vei vedea cum subiectul piesei, tratat în primă fază de Euripide și Seneca, a fost adaptat de către dramaturgul francez viziunii clasice.

Rezumat

„Fedra” este o „tragedie profană”, scrisă de Jean Racine și jucată pentru prima dată în 1677. Subiectul piesei aparține originar mitologiei Greciei antice și cu mult înaintea lui Racine a mai fost tratat de Euripide și de tragedianul latin Seneca. Varianta introdusă de dramaturgul francez e una „profană”, deoarece subiectul piesei este înscris cu detașare în religia din care face parte, în această tragedie primând conflictul dintre personaje, ele fiind justificate și animate mai ales de caracterele lor și nu de destin sau influența zeilor. Abordarea lui Racine este, așadar, una specifică viziunii literare clasice.

Zeița Venus o blestemase pe Fedra să se îndrăgostească de Hipolit, fiul lui Tezeu (soțul Fedrei), cu Antiopa, regina amazoanelor. În legendă, Tezeu pleacă la vânătoare împreună cu fiul său. Fedra este cuprinsă de disperare, din cauza sentimentului nedorit de iubire pe care  îl are față de fiul ei vitreg. Ea își amintește de dragostea nefirească pe care mama sa a avut-o față de un taur, care a dus la nașterea legendarului minotaur, omorât chiar de Tezeu. 

În actul întâi al piesei lui Racine, Hipolit pleacă în căutarea tatălui său, care nu s-a mai întors de la vânătoare, fiind dispărut deja de șase luni. Însă adevăratul motiv pe care îl are de a părăsi palatul e tot ...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in