Discurs asupra metodei
„Discurs asupra metodei” este o operă filosofică și în același timp autobiografică scrisă de René Descartes și publicată în 1637, care se regăsește în programa pentru disciplina literatura universală, clasa a XI-a. Este posibil să regăsești un fragment din acest text și în manualul tău școlar, de aceea profesorii Liceunet ți-au pregătit rezumatul materialului „Discurs asupra metodei”, unde au inclus principalele idei dezbătute de către Descartes în lucrarea sa.
Accesează rezumatul „Discurs asupra metodei” și îți va fi mai ușor să demonstrezi că textul este o operă clasică fundamentală, care a avut o mare influență asupra filosofiei moderne.
Rezumat
„Discursul asupra metodei de a călăuzi bine rațiunea și de a căuta adevărul în științe” – titlul fiind prescurtat, din conveniențe economice la „Discurs asupra metodei” – este o operă filosofică și în același timp autobiografică scrisă de René Descartes și publicată în 1637. Acest text s-a remarcat înainte de toate prin faptul că a fost redactat de autor în limba franceză și nu în latină, așa cum cereau rigorile scolastice ale vremii. Prin asta, Descartes a dorit să își facă lucrarea de la bun început accesibilă tuturor, „să poată fi înțeleasă de femei și copii”. Principiul filosofiei lui René Descartes este îndoiala, considerată ca fiind atitudinea mentală principală care duce la cunoaștere. Iar cunoașterea este privită ca însuși factorul definitoriu al existenței umane, acestei opere aparținându-i faimoasa maximă „gândesc, deci exist”.
În viziunea lui Descartes, rațiunea este ceea ce îi separă pe oameni de animale. El observă faptul că membrii aceleiași specii împart aceleași calități esențiale, iar calitatea esențială a omului este „bunul-simț”. Acesta este „lucrul cel mai bine distribuit din lume”. Fiecare om are „bun-simț” sau rațiune, așadar „diversitatea părerilor noastre nu vine de la aceea că unii suntem mai cu judecată decât alții, ci numai de la aceea că noi călăuzi...