Lock

Decameronul

Lock

Ești elev în clasa a XI-a, iar printre operele pe care le vei studia la această materie se numără și „Decameronul” de Giovanni Boccaccio? Cu puțin ajutor din partea echipei Liceunet vei reuși să îți dai seama care este tematica acestui text, de ce este o povestire în ramă, dar și să îți amintești ce fel de povești se relatează în decursul celor zece zile pe care se întinde narațiunea.

Citește rezumatul operei „Decameronul” și îți vei aminti toate detaliile importante despre acest text, putând astfel să dai răspunsurile corecte la întrebările profesorilor, dar și la exercițiile din manual. 

Rezumat

Giovanni Boccaccio a început scrierea „Decameronului” după o epidemie de ciumă care a avut loc în Florența în anul 1348 și și-a încheiat opera în jurul anului 1353. Etimologic titlul provine din limba greacă, „deca” însemnând zece, iar „imera”, zile. Prin aceasta sunt desemnate cele zece zile în care acțiunea propriu-zisă a „Decameronului” are loc. Intervalul respectiv, însă, este extins de timpurile altor narațiuni, devreme ce personajele operei relatează în cele zece zile, câte zece povești fiecare, acestea însumând, în total, o sută. Așadar, în „Decameronul”, Giovanni Boccaccio folosește tehnica narațiunii în ramă. Cele zece personaje povestitoare, șapte doamne și trei cavaleri, fug din Florența care era bântuită de ciumă și se refugiază în provincie, într-o vilă retrasă. Conform regulilor concepute de ei, fiecare personaj devine „rege” sau „regină” pentru o zi, dobândind odată cu acest titlu privilegiul de a alege tema povestirilor ce vor fi spuse în ziua respectivă de toți. Această activitate literară le servește ca remediu sufletesc, fiind un refugiu în ficțiune, ce le permite să uite temporar de realitatea dezolantă a epidemiei care îi înconjoară și le amenință existența.

În prolog, autorul se adresează cititorilor săi, pe care care îi presupune a fi mai ales femei. Într-adevăr, în Evul Mediu cititul era o îndeletnicire, în cea mai mare parte, a femeilor și călugărilor. Recunoscută de posteritate ca una dintre marile capodoperele ale literaturii clasice, aceasta va avea, desigur, nenumărați cititori, de am...

Textul de mai sus este doar un extras. Numai membrii pot citi întregul conținut.

Obține acces la întregul eBook.

Ca membru al Liceunet.ro, beneficiezi de acces la întregul conținut.

Achiziționează un abonament acum

Deja membru? Log in