David Copperfield
În „David Copperfield”, personajul omonim este în bună parte un alter ego al autorului, Charles Dickens. Acesta, la fel ca și autorul, lucrează în copilărie într-o fabrică în care lipește etichete pe sticle, iar mai apoi devine funcționar, jurnalist și în cele din urmă romancier.
Aici vei regăsi momentele cheie și vei înțelege principalele trăsături ale personajului principal. Totodată, poți folosi rezumatul romanului David Copperfield ca un punct de plecare în redactarea temelor de casă și a eseurilor lit…
...
David Copperfield de Charles Dickens
Contextul operei, biografia autorului ca sursă de inspirație
Charles Dickens s-a născut în 7 februarie 1812, iar primii zece ani din viață i-a petrecut în Kent, o regiune mlăștinoasă, cu ieșire la mare, din estul Angliei. A fost al doilea din opt copii. Tatăl său era un om blând și plăcut, însă atât de iresponsabil financiar, încât și-a adus familia într-o sărăcie aproape lipsită de speranțe. Datoriile pe care le-a adunat erau enorme. Pentru a scăpa de aceste datorii și pentru a avea șansa unei vieți mai bune, familia Dickens s-a mutat în Londra, oraș care la acea vreme era în plină dezvoltare industrială. Acest fenomen promitea o calitate a traiului tot mai crescută în mediul urban.
Așa se face că nenumărați alți englezi, în situații similare cu cea în care se afla familia Dickens și având aceleași speranțe și așteptări, se mutau deja în capitala Angliei. Faptul acesta a dus la suprapopularea metropolei, oricum foarte aglomerate și până atunci. Asemenea unor imigranți în propria lor țară, majoritatea acestor oameni a eșuat la periferia orașului, locuind în cele mai precare condiții, în adevărate ghetouri ale săracilor. Mizeria locuințelor și hrana insuficientă a dus la îmbolnăvirea și moartea multora dintre ei, iar munca în noile fabrici abia permitea subzistența celorlalți. În fabrici lucrau și copii, iar însuși Dickens a trecut prin această experiență când avea doar 12 ani. După doi ani în Londra, tatăl său fusese arestat și închis în „Închisoarea datornicilor”.
Pentru a-i fi alături - și având efectiv cele mai slabe șanse de supraviețuire în lumea de afară - mama lui Dickens s-a mutat și ea în închisoare împreună cu toți copiii, în afară de Charles. Acesta a lucrat timp de trei luni împreună cu alți copii, lipind etichete pe sticle, într-o fabrică în care era produsă o substanță folosită la înnegrirea bocancilor. Experiența aceasta va inspira pasaje din romanul „David Copperfield”. Mai târziu, o moștenire neașteptată salvează din datorii și sărăcie familia Dickens. Charles Dickens va merge la școală timp de doi ani, apoi va deveni un funcționar mărunt, după care, jurnalist și în final, romancier. Primul său roman, „The Pickwick Papers” va avea un succes colosal, iar Dickens va rămâne un scriitor popular în Anglia tot restul vieții.
Chiar pe…